ΕΛΛΑΔΑ

Άρειος Πάγος: Οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να συνδικαλίζονται

Άρειος Πάγος: Οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να συνδικαλίζονται

Οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να συνδικαλίζονται και ούτε φυσικά να τυγχάνουν της προστασίας που προβλέπει ο επίμαχος νόμος (μη απόλυση συνδικαλιστών, χορήγηση συνδικαλιστικών αδειών κ.λπ.).

Αντίθετα μπορούν να συνιστούν Ενώσεις Προσώπων, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα. Αυτό αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα (36 υπέρ έναντι 3 κατά) η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κλείνοντας οριστικά το θέμα της συνδικαλιστικής δραστηριότητας των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι αρεοπαγίτες με την υπ' αριθμ. 3/2012 απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έκριναν ακόμη ότι από καμία συνταγματική διάταξη δεν προκύπτει ότι για την ίδρυση Ένωσης Προσώπων από τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις απαιτείται η έκδοση «τυπικού νόμου», καθώς η συνταγματική αρχή της ελεύθερης συνενώσεως και το δικαίωμα της συλλογικής δράσης παρέχεται αδιακρίτως σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κοινωνικής ή επαγγελματικής τάξεως

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αυτή παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου από το Δ' Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, λόγω μείζονος σπουδαιότητας. Προηγουμένως, το έτος 2005 το Πενταμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, είχε δικαιώσει την Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς κρίθηκε ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η συνδικαλιστική δραστηριότητα των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντίθετα, το Εφετείο Αθηνών έκρινε στη συνέχεια ότι από το Σύνταγμα και τους νόμους δεν επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις και ο σχετικός περιορισμός που τίθεται είναι θεμιτός. Παράλληλα, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά οι διατάξεις περί συνδικαλισμού των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., κ.λπ.). Όμως, επί της εφετειακής απόφασης άσκησαν αναίρεση οι αξιωματικοί των Ε.Δ. υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα έχουν νόμιμο δικαίωμα να συνδικαλίζονται, όπως και οι ένστολοι της ΕΛΑΣ.