ΕΛΛΑΔΑ

Φοράς φακούς επαφής όταν κάνεις μπάνιο; Γιατί πρέπει να το σταματήσεις αμέσως

Φοράς φακούς επαφής όταν κάνεις μπάνιο; Γιατί πρέπει να το σταματήσεις αμέσως

Μια έρευνα δείχνει πως αυτή η συνήθεια δεν είναι τελικά τόσο αθώα.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη φορούν φακούς επαφής και φυσικά δεν τους αποχωρίζονται ούτε στο μπάνιο. Μια έρευνα όμως προκαλεί... τρόμο!

Γιατί σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ο κίνδυνος τύφλωσης όσων φορούν φακούς επαφής ενώ κάνουν μπάνιο είναι πολλαπλάσιος από εκείνους που προτιμούν το μπάνιο τους χωρίς αυτούς.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως αν φοράει κάποιος φακούς επαφής κατά τη διάρκεια του μπάνιου του, τότε οι πιθανότητες εμφάνισης μολύνσεων στον κερατοειδή είναι πάρα πολλές και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φέρει και τύφλωση.

Οι μισοί συμμετέχοντες, ηλικιών 25 έως 54 ετών, εμφάνισαν μολύνσεις στα μάτια τους οι οποίες στο μέλλον θα μπορούσαν να τους φέρουν τύφλωση οπότε τα συμπεράσματα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Parwez Hossain, δήλωσε για τα ανησυχητικά αποτελέσματα: «Οι φακοί επαφής μπορούν να φέρουν πολλά μικροβιακά προβλήματα στους κερατοειδείς των ματιών, φέρνοντας στον ασθενή ολική τύφλωση. Η κακή υγιεινή των φακών επαφής μπορεί να φέρει έως και 66% των προβλημάτων όρασης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Στόχος το άνοιγμα στις αρχές Απριλίου – Τι θα γίνει με σχολεία και λιανεμπόριο