ΕΛΛΑΔΑ

Self test: Για ποιους εργαζόμενους επιχειρήσεων είναι υποχρεωτικά - Τι αναφέρει η τροπολογία

Self test: Για ποιους εργαζόμενους επιχειρήσεων είναι υποχρεωτικά - Τι αναφέρει η τροπολογία

Η ανάληψη του κόστους, η διαδικασία διεξαγωγής και οι κυρώσεις θα εξειδικευτούν με υπουργικές αποφάσεις

Υποχρεωτική διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης (self test) κορονοϊού στους εργαζόμενους των κλάδων που θα επαναλειτουργήσουν αλλά και στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στην Ολομέλεια της βουλής.

«Για τομείς της αγοράς που επαναλειτουργούν, όπως στους κλάδους λιανεμπορίου, επισιτισμού, τουρισμού, μεταποίησης και των χερσαίων, ακροπλοϊκών μεταφορών και αερομεταφορών και στο εκπαιδευτικό προσωπικό πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους υποχρέωση για προληπτικό ή περιοδικό έλεγχο νόσησης από τον κορoνοϊό» αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση.

Η ανάληψη του κόστους, η διαδικασία διεξαγωγής και οι κυρώσεις θα εξειδικευτούν με υπουργικές αποφάσεις, αλλά επισημαίνεται ότι «υπεύθυνοι για την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης είναι εργοδότες, οι κατά περίπτωση νόμιμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, αρμόδια όργανα των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καθώς και οι απασχολούμενοι».

Στην τροπολογία περιλαμβάνεται ρύθμιση που διευκρινίζει τον τρόπο καθορισμού της αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων που δεσμεύτηκαν από το Δημόσιο για την κάλυψη της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορωνοϊού. Η εν λόγω αποζημίωση είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη.

Στην ίδια τροπολογία καθορίζεται και το ύψος του δώρου Πάσχα εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή εντός του διαστήματος από την 1η.1.2021 εως την 30.4.2021. Το επίδομα υπολογίζεται επι του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 3.616 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 76 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 739 οι διασωληνωμένοι