ΕΛΛΑΔΑ

Μετακίνηση από νομό σε νομό για το Πάσχα: Κωδικός «υπερτοπική μετακίνηση» από την κυβέρνηση

Αστυνομικός επιτηρεί την κίνηση στα διόδια
INTIME

Η μετακίνηση από νομό σε νομό για το Πάσχα θα είναι ένα από τα επόμενα ζητήματα που θα θέσει η κυβέρνηση περιμένοντας την εισήγηση των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

«Η πιθανότητα να ταξιδέψουμε το Πάσχα θα είναι μια ψυχολογική ανάσα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κάνοντας λόγο για «υπερτοπική μετακίνηση».

«Η λογική είναι καλώς εχόντων των πράγματων να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση αν δεν έχουμε μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση» είπε ο κ. Γεραπετρίτης στον ΣΚΑΪ διευκρινίζοντας ότι «είναι αμφίβολο αν θα έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως η εστίαση».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνηση είναι η «υπερτοπική μετακίνηση» να επιτραπεί για 3 ημέρες το Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε 3 εβδομάδες».

«Εκείνο που θέλουμε είναι υπερτοπκή μετακίνηση όχι σε περιοχές που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες» συμπληρώνοντας πως «είναι λογικό περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο να είναι προσβάσιμες».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος το πρωί της Τρίτης δήλωνε ότι «ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για το Πάσχα όμως δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς. Ας περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες».

«Ναι» με μια προϋπόθεση από τον Εξαδάκτυλο

Υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα τάχθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε, όμως, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο μεταξύ περιοχών με το ίδιο ιικό φορτίο και για όσους διαθέτουν δευτερεύουσα κατοικία, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι απολύτως λογικό και αναγκαίο αλλά θα βοηθήσει κιόλας καθώς θα αποσυμπιεστούν οι ανοιχτοί χώροι αστικών κέντρων.

«Σε αυτό μπορούμε να κινηθούμε. Δεν μπορούμε όμως να κινηθούμε όμως από κόκκινες περιοχές προς περιοχές με χαμηλότερα επιδημιολογικά φορτία ή προς τον τουρισμό που είχαμε κάθε Πάσχα στην πατρίδα μας γιατί θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα μετά» κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Τι λένε Σαρηγιάννης, Βατόπουλος, Παγώνη

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης της μετακίνησης εκτός νομού το Πάσχα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, τόνισε πως «είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα, με βάση τις επιδημιολογικές καμπύλες, την Μεγάλη Τρίτη 28 Απριλίου, θα έχουμε μεγάλη κορύφωση στις ΜΕΘ».

Από την πλευρά του ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος όσον αφορά στο Πάσχα είπε πως «φοβάμαι ότι θα είναι «λίγο καλύτερο» από πέρσι» ενώ στην ερώτηση «θα πάμε στο χωριό;» απάντησε ότι «εξαρτάται πού θα είναι το χωριό».

Στο επίκαιρο ερώτημα του τι μέλλει γενέσθαι για το Πάσχα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε ότι δεν θα είμαστε όπως πέρυσι, κλεισμένοι σε ένα σπίτι. «Θα είμαστε με μάσκες και αποστάσεις», τόνισε και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επιτραπούν οι γιορτές στο χωριό, εάν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και εάν οι συνθήκες και τα νούμερα το επιτρέψουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό Μακρινίτσα: «Βοήθεια, σώστε με! Ήρθε να μας σκοτώσει» - Θρήνος για τον Γιώργο και την Κων/να