ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμοί: Στο φουλ οι μηχανές - Κάλεσμα Μητσοτάκη στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας

Κυριάκος Μητσοτάκης
InTime

Ανεβάζει στροφές η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», καθώς η χώρα μας ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς και πλέον πραγματοποιούνται καθημερινά κατά μέσο όρο πάνω 55 χιλιάδες εμβολιασμοί. Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι -ανάλογα με τις ροές εμβολίων που θα φτάνουν στη χώρα μας- τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Στην κυβέρνηση θέτουν δυο ορόσημα αναφορικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα . Το πρώτο είναι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου μέχρι το τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου και το δεύτερο η ολοκλήρωση των εμβολιασμών για τους άνω των 60 ετών.

Παράλληλα στο τέλος Μαΐου πιθανότατα να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους πολίτες κάτω των 59 ετών, που είναι και η τελευταία κατηγορία σύμφωνα με την σειρά προτεραιοποίησης.

Το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των εμβολίων έχει ως εξής:

  • Η Pfizer έχει δώσει πλάνο με 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Johnson & Johnson 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Astrazeneca από 450.000 δόσεις τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
  • Η Moderna έχει επιβεβαιώσει 100.000 δόσεις.

Το μήνυμα Μητσοτάκη προς τους πολίτες

Πάντως δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο που χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε την έκκληση-παράκληση που απηύθυνε την Τετάρτη στη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Star ο Πρωθυπουργός στους μεγαλύτερους σε ηλικία να κάνουν το εμβόλιο, γιατί αυτοί είναι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό. «Είναι ασπίδα προστασίας το εμβόλιο. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας ο εμβολιασμός», υπογράμμισε η κ. Πελώνη.

Χθες ο πρωθυπουργός σε συνάντησή του με επτά εμβολιασμένους πολίτες, 64 έως 93 ετών, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, απηύθυνε νέο κάλεσμα στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που έως σήμερα επιλέγουν να μην εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις τους και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας πρέπει να καταλάβουν καταρχάς ότι το ρίσκο τού να είναι κανείς ανεμβολίαστος είναι πολύ μεγάλο. Μην κοροϊδευόμαστε, ο κορωνοϊός είναι κακή αρρώστια και όσο πιο μεγάλος είσαι, τόσο πιο επικίνδυνο είναι να πάθεις κάποια σοβαρή επιπλοκή» και προσέθεσε ότι από τους 200 ασθενείς με Covid-19 που διασωληνώθηκαν τον Μάρτιο, μόνο τρεις ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Αξίζει να αναφερθεί πως ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται ένα θετικό αποτύπωμα των εμβολιασμών στη χώρα μας, καθώς παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, αλλά και στους πολίτες 60-64 ετών, που άρχισαν να εμβολιάζονται μόλις πριν έναν μήνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.