ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα Σχολείων: Τελική ευθεία για την επιστροφή των μαθητών στα Λύκεια - Τι ισχύει με τα self test

Άνοιγμα Σχολείων: Τελική ευθεία για την επιστροφή των μαθητών στα Λύκεια - Τι ισχύει με τα self test

Οδηγίες για την προμήθεια των self test από τα φαρμακεία για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, εν όψει του ανοίγματος των Λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου και στο πλαίσιο αυτό, ένα σημαντικό εργαλείο στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού, είναι τα αυτοδιαγνωστικά οικιακά test (self test), που μας δίνουν την δυνατότητα να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή αν είμαστε θετικοί στον ιό, ώστε να μη βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία μας ή τις ζωές των αγαπημένων μας προσώπων και των συνανθρώπων μας.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η ανταπόκριση για τα self tests από την πλευρά των μαθητών Λυκείου αλλά και των εκπαιδευτικών ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων είναι μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα, από την Παρασκευή το βραδύ, έχουν διατεθεί πάνω από 315.000 self tests από 10.055 φαρμακεία σε μαθητές και καθηγητές, ποσοστό που υπερέβη ήδη από χθες το 70% των δικαιούχων αυτής της φάσης.

Με το self test, το οποίο στην Ελλάδα παρέχεται δωρεάν στους πολίτες, ο έλεγχος για τον ιό γίνεται ευκολότερος και συχνότερος. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων έχει ξεκινήσει και έως το τέλος της εβδομάδας τα 11.000 φαρμακεία όλης της χώρας θα έχουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου και τους εκπαιδευτικούς.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Στην περίπτωση που το self-test είναι αρνητικό: Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Τα self test πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν

Σύμφωνα με την κυρία Μακρή, οι γονείς δε θα συνδράμουν από ιατρικής άποψης, απλώς θα κάνουν το τεστ, το οποίο έχει απλές διαδικασίες και στη συνέχεια θα συμπληρώνουν τα στοιχεία των παιδιών στην πλατφόρμα.

Διευκρίνισε ότι τα self test δεν αποτελούν το μόνο όπλο για την πανδημία. Λειτουργούν συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να μειωθεί η μετάδοση του ιού. Όπως είπε, δεν μπορεί το σύνολο των συνεργείων του ΕΟΔΥ να απασχοληθεί μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, γι’ αυτό προστέθηκαν και τα τεστ αυτοδιάγνωσης.

Σε περίπτωση που βγει θετικό κρούσμα, θα ακολουθηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Επεσήμανε πως αν δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της βεβαίωσης μετά τη διενέργεια του τεστ, αρκεί και μια χειρόγραφη βεβαίωση που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του παιδιού.

Στο ερώτημα γιατί δεν ανοίγουν και τα φροντιστήρια, η κυρία Μακρή υποστήριξε μιλώντας στο Mega, πως σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι ασφαλή, καθώς συνυπάρχουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.