ΕΛΛΑΔΑ

Λύκεια - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Επέστρεψαν οι μαθητές στις τάξεις - Ο οδηγός για τα self test

Μαθητής Λυκείου στη Νέα Ερυθραία
Ευδοκία Μύτιλη

Άνοιγμα σχολείων: Από τα Λύκεια ξεκινά η διαδικασία επιστροφής στην τάξη των μαθητών μετά από πέντε μήνες -Τι πρέπει να γνωρίζουν για τα self test οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί

Στα Λύκεια όλης της χώρας χτυπά σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου, το πρώτο κουδούνι μετά από πέντε μήνες με μαθητές και εκπαιδευτικούς να πρέπει να κάνουν self test προκειμένου να μπουν στις σχολικές αίθουσες.

Όπως έχει ανακοινωθεί μαθητές και καθηγητές θα πρέπει να κάνουν self test υποχρεωρτικά δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη).

Το Newsbomb.gr βρέθηκε σε λύκειο στη Νέα Ερυθραία με τον διευθυντή του να δηλώνει ότι «είμαστε έτοιμοι» εξηγώντας τη διαδικασία η οποία ξεκίνησε πολύ νωρίς με τον ίδιο να δίνει την αρνητική δήλωση μετά το self test στον φύλακα ο οποίος με τη σειρά του παρέδωσε τη δίκη του αρνητική δήλωση.

«Ευκαιρία να πάρουμε και λίγο αέρα μετά από τόσο καιρό στο σπίτι. Ειδικά για εμάς που είμαστε στην τελευταία χρονιά είναι μια ευκαιρία να πάρουμε και μια τελευταία γεύση από το σχολείο» είπαν μαθήτριες στο Newsbomb.gr.

Όπως είπαν «κάναμε το self test χθες το βράδυ. Ήταν μια πολύ εύκολη διαδικασία και είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο που χρειάζεται».

Δείτε φωτογραφίες από την προετοιμασία και την υποδοχή των μαθητών:

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, συνολικά 258 ασυμπτωματικοί, δυνητικά νοσούντες, εντοπίστηκαν μεταξύ των μαθητών, των εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τα στοιχεία της δήλωσης αποτελεσμάτων των self test στην αντίστοιχη πλατφόρμα από τις 8 χθες, το πρωί.

Ειδικότερα, αρνητικά τεστ δήλωσαν 55.878 μαθητές, θετικά 136 μαθητές, ενώ μεταξύ του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού τα αρνητικά τεστ ήταν 27.995 και τα θετικά 122. Η θετικότητα στα self-test φτάνει στο 0,3%.

Τα 258 άτομα θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και -σε κάθε περίπτωση- να μην πάνε σχολείο, επισημαίνει το υπουργείο.

Η υπηρεσία της δήλωσης αποτελεσμάτων των self test και έως 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, είναι διαθέσιμη από σήμερα Κυριακή 11 Απριλίου στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ (θετικό ή αρνητικό) και κατά την προσέλευση στο σχολείο οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, ώστε η επαναλειτουργία των γενικών και επαγγελματικών Λυκείων όλης της χώρας από αύριο Δευτέρα 12 Απριλίου να γίνει με ασφάλεια.

Παραμένει η ισχυρή σύσταση για αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, αφού το self test, είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο που αφορά κυρίως στην έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων.

Με τον φόβο του κάθε μαθητή παίζει το νέο spot της κυβέρνησης για τα self-tests. Σε μερικές ώρες το κουδούνι θα χτυπήσει μετά από πέντε μήνες. Ήδη αρκετοί μαθητές κάνουν το self-test.

Αν και το test αποδεικνύεται ιδιαίτερα εύκολο, στο spot μπορούν μαθητές, καθηγητές και γονείς να δουν εύκολα πως γίνεται.

Τα test ήδη φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά το πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο μέχρι το μεσημέρι στην ειδική πλατφόρμα είχαν δηλώσει θετικό αποτέλεσμα περισσότεροι από 30 μαθητές και καθηγητές, που θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ σε δημόσια δομή ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι είναι θετικοί στον ιό.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής και σύμφωνα με τα στοιχεία, θετικοί μαθητές στον κορονοϊό βρέθηκαν 136. Παρομοίως, στα τεστ που έκαναν καθηγητές και προσωπικό, βρέθηκαν 122 θετικά.

Για τους μαθητές που θα βρεθούν θετικοί υπάρχει πρόβλεψη για μαθήματα μέσω webex.

Δύο φορές την εβδομάδα self test

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου.

Βάσει του ΑΜΚΑ μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο, μαζί με ενημερωτικό υλικό.

Το αποτέλεσμα του πρώτου θα επιδεικνύεται για την προσέλευση στο σχολείο από Δευτέρα έως Τετάρτη και του δεύτερου την Πέμπτη. Ως προς την σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για την διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-test στο σπίτι τους.

Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Στην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test. Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής.

Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test.

Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr. υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.

Αν το επαναληπτικό, πλέον, τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές- εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καθοριστικής σημασίας.

Σκοπός της διαδικασίας των self tests είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας ανιχνεύοντας ασυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS - CoV -2 εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα.

Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του SARS - CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 2.000.000 τεστ και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν άλλα 7.000.000 τεστ.

Επίσης, έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες νέου διαγωνισμού για την προμήθεια ακόμα 10 εκατομμυρίων self-test.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Λίστες από αεροδρόμια και σύνορα ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ - Πού επικεντρώνονται οι έρευνες

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων