ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης: Πρόβλεψη για 2.000 κρούσματα μετά την Κυριακή του Θωμά - Τι είπε για το τέταρτο κύμα

Κορονοϊός
IN TIME

Την εκτίμηση ότι η πανδημία βρίσκεται σε κατάσταση σταθεροποίησης κι ελαφράς, πολύ αργής αποκλιμάκωσης, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευνομονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης

Όπως εξήγησε «αυτό δε θα το δούμε τόσο από τα κρούσματα, τα οποία είναι αυξημένα λόγω των self tests και των πολλών διαγνωστικών δοκιμασιών που γίνονται τελευταία. Ενδεικτικά από τις 25 Μαρτίου και μετά γίνονται περίπου 10.000 τεστ επιπλέον κατά μέσο όρο. Αυτό όμως που βλέπουμε είναι οι εισαγωγές στις κλίνες Covid να έχουν σταθεροποιηθεί και το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων να είναι ελαφρά έως αρκετά αρνητικό».

Σε ό,τι αφορά στη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, σημείωσε ότι αναμένεται να σταθεροποιηθεί τις επόμενες μέρες. «Είχα πει ότι σύμφωνα με τα μοντέλα μας θα φτάναμε τους 850 διασωληνωμένους και αυτό λογικά είναι το ταβάνι, αν και τα ακραία όρια της πρόβλεψής μας φτάνουν μέχρι τους 903 και το χαμηλότερο όριο στους 822. Θέλω να πιστεύω ότι οι 850 ήταν το ταβάνι και δε θα πάμε προς τα πάνω τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Θωμά τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 2.000-2.200, με προοπτική να μειωθούν περαιτέρω. Ωστόσο, τόνισε ότι τα λίγα κρούσματα που ενδεχομένως θα δούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα δε θα είναι αντιπροσωπευτικά, καθώς θα οφείλονται στα λίγα τεστ.

Αναφερόμενος στον δείκτη θετικότητας, επισήμανε ότι για πρώτη φορά φαίνεται να σταθεροποιείται γύρω στο 5% με καλές προοπτικές. Γι’ αυτό και στον χάρτη του ECDC η Ελλάδα εμφανίζεται «πράσινη». Πρόσθεσε δε ότι «τα πάμε καλά σε σχέση με άλλες χώρες, δεδομένου ότι δεν έχουμε φτάσει τους 1.000 νεκρούς ανά 1 εκατ. κατοίκων».

Σχετικά με τις γιορτές του Πάσχα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας δήλωσε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να επιτραπούν οι μετακινήσεις στα χωριά ώστε να διασπαρεί ο κόσμος και να μειωθεί το φαινόμενο της διασποράς εντός των αστικών κέντρων που είναι το μεγάλο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, σημείωσε ότι ήταν δύσκολη απόφαση, καθώς οι Ειδικοί φοβήθηκαν τη διασπορά από τις βεβαρυμένες περιοχές στην περιφέρεια, όπου και οι υγειονομικές υποδομής είναι χαμηλότερης δυναμικότητας.

«Θα πρέπει να πειθαρχήσουμε πολύ, να αποφύγουμε το συνωστισμό 3 και 4 οικογενειών και να προσπαθήσουμε να κάνουμε Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρότεινε ο κόσμος να αγοράσει self test και να κάνει ένα τη Μεγάλη Δευτέρα-Μεγάλη Τρίτη κι ένα ακόμα το Μεγάλο Σάββατο. «Με αυτό τον τρόπο κι εφόσον αυτά είναι αρνητικά θα μπορούμε να κάνουμε Πάσχα με φίλους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να μαζευτούμε 30-40 άτομα», συμπλήρωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας υπογραμμίζοντας ότι καθώς προχωράνε οι εμβολιασμοί και ο καιρός ανοίγει, θα ξεφουσκώσει κι αυτό το κύμα.

Μάλιστα, απαντώντας στα σενάρια για τέταρτο κύμα, επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι κι εφόσον εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού δε θα υπάρχει περιθώριο για άλλο κύμα, εκτός κι αν βρεθεί κάποιο στέλεχος του ιού τόσο πολύ τροποποιημένο που να υπερφαλαγγίσει πλήρως τα εμβόλια.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα περάσουμε ένα αρκετά καλό καλοκαίρι, ίσως καλύτερο κι από το περυσινό», κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα: Σχέδιο της ΕΛΑΣ για τους «ανυπάκουους» - «Σφραγίζονται» διόδια, πιάνουν δουλειά τα drones