ΕΛΛΑΔΑ

«Βόμβα» Τζανάκη στο Newsbomb.gr: Θα έχουμε 400 – 500 θανάτους την εβδομάδα έως 25 Μαΐου

«Βόμβα» Τζανάκη στο Newsbomb.gr: Θα έχουμε 400 – 500 θανάτους την εβδομάδα έως 25 Μαΐου

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και για τις εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα βάση του μοντέλου της Κρήτης μίλησε στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Πνευνομονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης – Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο αριθμός των νεκρών θα κυμανθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα μέχρι τέλη Μαϊού

«Προβλέπουμε ότι μέχρι τις 20-25 Μαΐου θα έχουμε 400-500 νεκρούς από κορονοϊό κάθε εβδομάδα, αυτό έχει προεξοφληθεί από τα νούμερα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους διασωληνωμένους και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ», δήλωσε στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «αν ξεκινήσαμε 25 Μαρτίου με 1 Απριλίου, μια σταθεροποίηση, για τους θανάτους θα έρθει 20 μέρες αργότερα, το λιγότερο. Μετά τις 20 με 25 Μαΐου θα δούμε την ύφεση στις ΜΕΘ και στους θανάτους».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αισιόδοξα στοιχεία, ο Νίκος Τζανάκης υποστήριξε ότι ήδη «είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι σαφώς κάτω από τη μονάδα, ακόμα και σε δύσκολες περιοχές, όπως η Κοζάνη, η Πάτρα, η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Ελάχιστες περιοχές έχουν πάνω από τη μονάδα ή οριακά στη μονάδα». Σχετικά με τα κρούσματα είπε ότι «τα περιμένουμε 2.000 με 2.500 μέχρι 25 Μαΐου».

Η κατάσταση στη χώρα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την Τρίτη (27/4) 3.313 νέα κρούσματα κορονοϊού για όλη την επικράτεια,με την διασπορά να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης όμως να επιμένει σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι θάνατοι των συνανθρώπων μας το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τους 92, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία όλης της χώρας βρίσκεται στους 813.

Η Αττική συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο με μεγάλη άνοδο κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο. Το κέντρο της Αθήνας αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με 443 νέες μολύνσεις ενώ ακολουθούν ο Δυτικός Τομέας Αθηνών και ο Πειραιάς με 224 και 209 νέα κρούσματα αντίστοιχα.

Τα κρούσματα ανά τομέα στην Αττική

  • Ανατολική Αττική 199
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 193
  • Δυτική Αττική 109
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 224
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 443
  • Νήσοι 39
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 165
  • Πειραιάς 209

Τι δείχνουν τα λύματα

Τα εβδομαδιαία αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού, σε αστικά λύματα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ μαζί με τον αριθμό των κρουσμάτων και τα υπόλοιπα επιδημιολογικά δεδομένα.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, παρατηρείται σταθεροποίηση ή ελάχιστη μεταβολή στις επτά από τις 11 περιοχές που ελέγχονται, ενώ τρεις από αυτές παρουσίασαν αυξητικές τάσεις.

Συγκεκριμένα, στην Πάτρα καταγράφηκε αύξηση 35% στο ιικό φορτίο, στην Ξάνθη καταγράφηκε αύξηση 63% ενώ το πλέον ανησυχητικό νούμερο είναι αυτό της Αλεξανδρούπολης η οποία κατέγραψε αύξηση ιικού φορτίου ύψους 156%!

Στην Αττική, παρόλα αυτά, παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση της τάξης του 33%, αν και το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ «προικίζουν» την Ελλάδα: Ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και... F-35 - Νέο χτύπημα στον Ερντογάν