ΕΛΛΑΔΑ

Θεμιστοκλέους: Με όλα τα εμβόλια ο εμβολιασμός και για τους 40-44

Θεμιστοκλέους: Με όλα τα εμβόλια ο εμβολιασμός και για τους 40-44

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, η ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών θα είναι η επόμενη για την οποία θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι θα γνωρίζουμε τις πρώτες ημέρες του Μαΐου πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 40-44 ετών, καθώς εξαρτάται από τις συμμετοχές και τις παραδόσεις των εμβολίων.

Όπως είπε, για τους πολίτες ηλικίας 45-49 ετών, η πλατφόρμα ανοίγει για όλα τα εμβόλια το Μεγάλο Σάββατο.

Σχετικά με τους πολίτες 30-39 ετών, είπε ότι έχουν προγραμματιστεί 103.000 ραντεβού. Όπως τόνισε, πρόκειται για σημαντικό αριθμό, ο οποίος θα ανέβει.

Ερωτηθείς για την ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών, σημείωσε πως «αν πάμε με βάση τον σχεδιασμό και τις παραδόσεις, πιστεύουμε ότι εντός του Ιουνίου θα έχουμε ανοίξει σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους 18 και άνω

Μέσα στο Μάιο θα ανοίξει πιθανότατα η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 18 και άνω όπως δήλωσε ΣΚΑΪ η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Προέτρεψε τις πιο νεαρές ηλικίες, και ειδικά όσους πολίτες είναι πιο κινητικοί σε σχέση με τους 60αρηδες, να εμβολιαστούν νωρίς, για να βλέπουν τους οικείους και τους παππούδες τους.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca η υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι απολύτως ασφαλές επικαλούμενη και την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, κάνοντας λόγο για απειροελάχιστα περιστατικά επιπλοκών στο σύνολο των εμβολιασμένων που είναι πολλά εκατομμύρια. «Οι ηλικίες 40 – 44 θα εμβολιαστούν με το AstraZeneca» σημείωσε.

Γεωργαντάς: «Δεν είναι μακριά ο εμβολιασμός για τους κάτω των 30 ετών»

Η ομάδα κάτω των 30 ετών είναι μια από τις τελευταίες για τις οποίες δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις σχετικά με το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά να κάνει μια πρώτη εκτίμηση.

«Δεν είναι μακριά ο εμβολιασμός για τους κάτω των 30 ετών» είπε αρχικά ο κ. Γεωργαντάς στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι τον Ιούνιο θα έρθουν τα ραντεβού για τους κάτω των 30».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο αριθμός των πολιτών ηλικίας 30-39 ετών που έκλεισαν ήδη ραντεβού για εμβολιασμό μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας το πρωί της ίδιας ημέρας, ήταν περίπου 100.000.

Κατά την εκτίμηση του κ. Γεωργαντά ο αριθμός των πολιτών που θα έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση μέχρι τον Μάιο θα ανέλθει στα τέσσερα εκατ.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «κανείς δε θα μείνει ανεμβολίαστος».

200.000 ραντεβού μέσα στην πρώτη ημέρα

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, υπογράμμισε ότι «Οι νέοι μας ανταποκρίθηκαν, κλείνοντας 200.000 ραντεβού μέσα στην πρώτη ημέρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας. Είναι σημαντικό ότι η διαχρονικά πιο μορφωμένη γενιά της χώρας μας δείχνει εμπιστοσύνη στην επιστημονική γνώση και στέλνει ένα μήνυμα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Τι συνέβη με τις ακυρώσεις των ραντεβού

Ειδικά για τους γεννημένους το 1991, προγραμματίστηκαν κάποια ραντεβού και στη συνέχεια εστάλησαν εκ παραδρομής μηνύματα ακύρωσης. Όλα τα ραντεβού που ακυρώθηκαν θα επαναπρογραμματιστούν.

Όπως διευκρινίστικε, το θέμα προέκυψε από λάθος του συστήματος, με αποτέλεσμα εκ παραδρομής, να σταλούν ελάχιστα μηνύματα ακυρώσεων. Το πρόβλημα έχει πλέον αποκατασταθεί εξ ολοκλήρου.

«Ξεπερνάμε τα 3 εκατ. εμβολιασμούς»

Σύμφωνα με τον κ. Γωργαντά «σήμερα ξεπερνάμε τους 3.000.000 εμβολιασμούς».

Ο υφυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών αυξάνεται συνεχώς και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τις 5 Μαΐου, οπότε θα τεθούν σε λειτουργία περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, φτάνοντας συνολικά τα 1.500.

Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε πως έχουμε πια καλή ροή εμβολίων προς τη χώρα, καθώς, όπως είπε, οι παραδόσεις αυξάνονται, γίνονται έγκαιρα ενώ προστίθεται στη διάθεση των πολιτών το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, από το οποίο περιμένουμε 1.300.000 από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μένιος Φουρθιώτης: Τι τον «πρόδωσε» - Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει