ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ανθίζει» η αγορά που βγαίνει από τη ναφθαλίνη;

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ανθίζει» η αγορά που βγαίνει από τη ναφθαλίνη;

Μεγάλη Παρασκευή & Πρωτομαγιά δοκίμασαν τις αντοχές της ανθοκομικής αγοράς - Ο covid-19 μαράζωσε την ελληνική αλλά και την παγκόσμια παραγωγή λουλουδιών.

Μετά από 14 μήνες «ναφθαλίνης» η Άνοιξη φέρνει την Ανάσταση και την Πρωτομαγιά και την «καρποφορία» της ελπίδας για έναν κλάδο ο οποίος συρρικνώθηκε τα μέγιστα από την στιγμή που ο covid-19 εισέβαλλε άναρχα στις ζωές μας.

Το Newsbomb.gr κατέγραψε τον ξαφνικό οργασμό των τελευταίων ημερών στην κεντρική ανθοκομική αγορά Αθηνών, η οποία βρίσκεται μεταξύ των οδών Ανθέων και Προμπονά.

Για Μεγάλη Τετάρτη, η κίνηση δεν θύμιζε σε τίποτα αυτή των χρόνων προ-κορoνοϊού και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι πολλά ανθοπωλεία κυρίως σε μικρές γειτονιές δεν απέφυγαν το λουκέτο.

Η νέα αυτή κατάσταση, «ανέβασε» τις τιμές λόγω της μικρής παραγωγής του προηγούμενου διαστήματος. Ακόμη και παγκόσμιες δυνάμεις της εισαγωγής λουλουδιών λύγισαν από τον κορoνοϊό. Η Ολλανδία που θεωρείται ηγέτιδα δύναμη μείωσε πολύ την παραγωγή της φοβούμενη την αβεβαιότητα.

Όλοι μας είπαν ότι ένα λουλούδι στο σπίτι μας δεν αλλάζει θετικά την ψυχολογία μας αλλά ταυτόχρονα διαφυλάσσει πολλές εργασίες από τον πρωτογενή τομέα έως το μικρό ανθοπωλείο της γειτονιάς μας.

Θανάσης Κελμάγερ, Πρόεδρος της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών: Συρρίκνωση παραγωγής και ανθοπωλείων

Η κατάσταση που επέβαλε ο κορονοϊός προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικονομία πίσω από τα λουλούδια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κεντρικής ανθαγοράς Αθηνών Θανάση Κελμάγερ ο οποίος μιλώντας στο Newsbomb.gr περιγράφει πόσο έχει αλλάξει η δομή της ανθοκομικής παραγωγής στην Ελλάδας τονίζοντας πως πολλοί παραγωγοί φοβούμενοι την κατάσταση που ήταν μέχρι και χθες αχαρτογράφητη ή σταμάτησαν να καλλιεργούν λουλούδια ή περιόρισαν πολύ την παραγωγή τους. Την ίδια ώρα έκλεισαν και πολλά ανθοπωλεία. Μια αλυσίδα που ο covid-19 διέλυσε χωρίς να μεταδοθεί…

Γιώργος Κλουβάτος: Μας είχε μπλοκάρει αυτή η συνθήκη

Ο Γιώργος Κλουβάτος οποίος είναι έμπορος εντός της ανθαγοράς και ειδικεύεται στο λίλιουμ και στις αλστρομέριες οι οποίες παράγονται στην Κω μιλάει στο Newsbomb.gr και υπογραμμίζει πως σε 2 μόλις ημέρες έπρεπε ολόκληροι μηχανισμοί να κινητοποιηθούν οι οποίοι πριν βρίσκονταν σε κατάσταση «νέκρωσης». «Όλη αυτή η κατάσταση με κλειστά ανθοπωλεία μπλόκαρε την παραγωγή και εννοούμε την καλλιέργεια των λουλουδιών και τώρα προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της αγοράς».

Γιάννης Μασιάλας, ιδιοκτήτης Mash Pack: Παραμένουν ερωτήματα για την επόμενη ημέρα

Ο Γιάννης Μασιάλας διατηρεί επιχείρηση στην οδό Προμπονά η οποία τροφοδοτεί τα ανθοπωλεία όλης τη χώρας με τον λοιπό εξοπλισμό, (κορδέλες, κασπώ, αμπαλάζ κ.α). Επειδή διαθέτει προϊόντα σε όλη την Ελλάδα έχει η άποψη του για το κλάδο της εμπορίας λουλουδιών συνθέτει στοιχεία ακρίβειας και μη αμφισβητήσιμα.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr υπογραμμίζει, «Ο κλάδος των ανθοπωλών έχε συρρικνωθεί τους τελευταίους 14 μήνες και 2 ή 3 ημέρες δεν στέκουν ικανές να καλύψουν το κενό. Εμείς που παρέχουμε εξοπλισμό σε ανθοπωλεία είδαμε την επίπτωση στα ταμεία μας. Την Μεγάλη Εβδομάδα κινηθήκαμε μα πολλά ερωτήματα παραμένουν για την επόμενη ημέρα. Ένα από αυτά είναι τι θα γίνει με τους γάμους φέτος το Καλοκαίρι; Πρέπει να δοθούν λύσεις για να αποφευχθεί χτύπημα ολικής καταστροφής».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θλίψη: Πέθανε διάσημος ηθοποιός - Όλοι έχουμε ξεκαρδιστεί με το γέλιο του (vid)