ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2021: Όλα τα μέτρα - Πώς θα μετακινηθούμε, πόσα άτομα επιτρέπονται στο τραπέζι

Πάσχα 2021: Όλα τα μέτρα - Πώς θα μετακινηθούμε, πόσα άτομα επιτρέπονται στο τραπέζι

Με αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα θα εορταστεί φέτος το Πάσχα - Τι ισχύει για το πασχαλινό τραπέζι.

Με αυξημένα μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού θα εορταστεί το φετινό Πάσχα τα οποία θα αφορούν τις μετακινήσεις, τις εκκλησίες αλλά και το τραπέζι της Κυριακής.

Η κυβέρνηση και οι επιδημιολόγοι αποφάσισαν να προχωρήσουν με ένα μοντέλο α λα... Χριστουγέννων, επιτρέποντας τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο αλλά και το πασχαλινό τραπέζι με λίγα άτομα από δυο οικογένειες.

Παράλληλα, απαγορεύτηκε η μετακίνηση εκτός νομού, με τους ελέγχους στα διόδια να είναι ιδιαίτερα αυστηροί με όσους θέλουν να μετακινηθούν να δείχνουν βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας Ε1 ή για ιατρικούς λόγους.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα οι πιστοί θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα στις εκκλησίες σε όλες τις Θείες Λειτουργίες των επομένων ημερών είτε βρίσκονται σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα εξακολουθεί να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ στους ιερούς ναούς ενώ στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Σχετικά με το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί στις εκκλησίες στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αντί για τα μεσάνυχτα, όπως γίνεται παραδοσιακά.

Αρνί για... λίγους!

Όσον αφορά το πασχαλινό τραπέζι οι ειδικοί έχουν ανάψει το «πράσινο φως» για συγκέντρωση δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνει με αποστολή του κωδικού 6 στο SMS στο 13033 με τους ειδικούς να συστήνουν τη διενέργεια self test σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Να σημειωθεί πως τα πρόστιμα είναι 300 ευρώ για κάθε παράβαση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Κυριακή του Πάσχα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα.

Από τη Δευτέρα, 3 Μαΐου, όταν και ανοίγει η εστίαση και για μία εβδομάδα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 11 το βράδυ.

Στο πλαίσιο αυτό τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45 μμ.

Όσον αφορά τη μετακίνηση εκτός νομού αυτή εξακολουθεί να απαγορεύεται μέχρι τις 15 Μαΐου οπότε και θα ανοίξει ο τουρισμός ενώ την Μεγάλη Πέμπτη έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας.

Ο καιρός του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές ενώ οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή και θα ξεπεράσει, κυρίως στα ανατολικά, κατά τόπους τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.