ΕΛΛΑΔΑ

Αγρίνιο: Αναβίωσαν και φέτος τα χαλκούνια - Εντυπωσιακές εικόνες

Χαλκούνια Αγρίνιο
INTIME NEWS

Διαφορετικά από τα προηγούμενα χρόνια αναβίωσαν φέτος τα χαλκούνια στο Αγρίνιο, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Η εκτέλεση του εθίμου έχει διαμορφωθεί από πέρυσι λόγω του κορονοϊού, για να ταιριάζει στις ανάγκες των μέτρων και γι’ αυτό οι χαλκουνάδες με δική τους πρωτοβουλία άναψαν και φέτος τα χαλκούνια τους σε διάφορα σημεία της πόλης, μεμονωμένα, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός του κόσμου σε συγκεκριμένο σημείο όπως τα προηγούμενα χρόνια, όπως μεταδίδει το karvasaras.gr.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Τι είναι τα χαλκούνια

Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας και είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας.

Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από έναν μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φυτίλι στο άκρο. Η ιστορία τους χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι Αγρινιώτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους. Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν και μετά την απελευθέρωση της χώρας, στα πλαίσια τώρα ενός «πολέμου» που λάμβανε χώρα ανάμεσα σε 2 κυρίως ομάδες. Τη μια ομάδα αποτελούσαν οι ενορίες Αγίου Χριστοφόρου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου και την άλλη οι ενορίες Αγίου Δημητρίου και Παναγίας. Οι επιτάφιοι από όλα τα σημεία της πόλης συναντώνταν στο κέντρο της και εκεί άρχιζε ο χαλκουνοπόλεμος.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας τα χαλκούνια απαγορεύτηκαν με αφορμή την ασφάλεια των πολιτών, όμως άρχισαν να ξαναεμφανίζονται στις αρχές της δεκαετίας του '90, πιο οργανωμένα αυτή τη φορά και με τη στήριξη του δήμου. Το έθιμο λαμβάνει χώρα στην πλατεία Δημοκρατίας μετά την περιφορά των Επιταφίων σαν μια γιορτή επίδειξης και χωρίς την ύπαρξη πια αντιμαχόμενων ομάδων. Πλήθος κόσμου συρρέει κάθε χρόνο στην πόλη για να παρακολουθήσει τα θεαματικά πυροτεχνήματα και το έθιμο γνωρίζει μεγάλη προβολή από την τηλεόραση και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στην Κοζάνη: Εγκληματική ενέργεια ο θάνατος του 53χρονου