ΕΛΛΑΔΑ

Όλη η Ελλάδα στις σούβλες - Ακόμη ένα Πάσχα με μάσκες, μέτρα και λιγοστούς στο πασχαλινό τραπέζι

Όλη η Ελλάδα στις σούβλες - Ακόμη ένα Πάσχα με μάσκες, μέτρα και λιγοστούς στο πασχαλινό τραπέζι

Κορονοϊός: Αν και το περσινό Πάσχα μείναμε σπίτια μας προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και να τελειώσουμε με τον θανατηφόρο ιό Covid-19 που «έκλεψε» τις ζωές μας, ωστόσο δεν τα καταφέραμε κι έτσι για ακόμα μία χρονιά γιορτάζουμε το Πάσχα με μέτρα, αποστάσεις και λίγους φίλους.

Φωτογραφίες: Σπύρος Μελισσάρης

Βέβαια, ως Έλληνες δεν το βάζουμε κάτω και σε όποιο μέρος και αν βρισκόμαστε, είτε στο χωριό, είτε στην πόλη, τον παραδοσιακό οβελία τον σουβλίσαμε, με την τσίκνα να μυρίζει... έντονα!

Οι σούβλες στήθηκαν από τα ξημερώματα, τα ηχεία παίζουν παραδοσιακά τραγούδια και οι οικογένειες μαζεύονται στις αυλές για να... τιμήσουν τα πασχαλινά εδέσματα. Και αν δεν υπάρχουν αυλές, οι ψησταριές «δουλεύουν» ακούραστα σε μπαλκόνια και ταράτσες.

Δείτε πώς γιορτάζουν στο Άγιο Δημήτριο της Αττικής:

Αν έχεις όρεξη και διάθεση ο οβελίας είναι το ίδιο νόστιμος τόσο στο μπαλκόνι όσο και στην εξοχή.

Παρόμοιο σκηνικό και στην Θεσσαλονίκη, με την πόλη να μυρίζει... τσίκνα!

Τραγούδια και γλέντι με μέτρα στην Ξάνθη

Ανάσταση σε αυλές, μπαλκόνια, στην εξοχή αλλά και ακόμη στις των πολυκατοικιών κάνουν οι καρποί στην Ξάνθη.

Με τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ φέτος και περιορίζουν τις μετακινήσεις αρκετών, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που επιστρατεύουν κάθε πιθανό τρόπο και μέσο, για να γιορτάσουν το Πάσχα και να φάνε τον οβελία τους.

Χαρακτηριστική η περίπτωση ενοίκων που έστησαν τη σούβλα τους επάνω στην ταράτσα της οικοδομής τους, γιορτάζοντας το Πάσχα με θέα όλη την Ξάνθη.

Αυξημένη ήταν η κίνηση τόσο στην παραλιακή ζώνη της Ξάνθης όσο και στον ορεινό όγκο, με αρκετούς Ξανθιώτες να κατευθύνονται στην εξοχή για να γιορτάσουν το Πάσχα.

«Σκοτείνιασε» ο ουρανός στη Λαμία

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα και μετά την Ανάσταση του Κυρίου, οι Λαμιωτες τηρούν τα έθιμα και γιορτάζουν, με το αποτύπωμα του σουβλίσματος να φαίνεται στον ουρανό.

Τα μέτρα για το πασχαλινό τραπέζι

Σήμερα σε ένα σπίτι μπορούν να συγκεντρωθούν έως εννιά άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 άτομα σε εξωτερικό. Υπογραμμίζεται πως αυτό ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως έχει αναφέρει ο Νίκος Χαρδαλιάς, και συνιστάται τα άτομα να είναι από έως δύο οικογένειες.

Όσον αφορά τη μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους μετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας, ξεκινάει από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Δεν υπάρχει περιορισμός στη διαδημοτική μετακίνηση μιας και από τη Μεγάλη Πέμπτη έγινε η άρση του συγκεκριμένου μέτρου, ωστόσο ακόμη βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αιτωλοακαρνανία:«Πάρε με να ξανά είμαστε μαζί» - Συγκλονίζει ο άνδρας της 30χρονης εγκύου που πέθανε