ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Το άνοιγμα της εστίασης θα έχει επίπτωση στα κρούσματα

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Το άνοιγμα της εστίασης θα έχει επίπτωση στα κρούσματα

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΓια το άνοιγμα της εστίασης αλλά και για τα στοιχεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα μίλησε, στο  Newsbpomb,gr, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης – Πότε η ανοσία θα αποτυπωθεί στα κρούσματα

Με αποφασιστικά αλλά προσεκτικά βήματα πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα του Πάσχα το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης μετά από έξι μήνες lockdown.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών, ο Μάιος είναι ένας μήνας με αλλεπάλληλα βήματα χαλάρωσης του lockdown, ωστόσο χρειάζεται αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας για να μην σημειωθεί πλήγμα στην εύθραυστη επιδημιολογική εικόνα.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στοιχεία που αφορούν δύο 24ωρα, καθώς χθες δεν ανακοινώθηκαν τα δεδομένα της ημέρας, λόγω της εορτής του Πάσχα. Ειδικότερα, τις τελευταίες 48 ώρες είναι 2.146, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

O καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newsbpomb,gr, ξεκαθάρισε το εάν το άνοιγμα της εστίασης θεωρείται επικίνδυνο και πόσο θα επηρεάσει το Πάσχα στην αύξηση των κρουσμάτων.

«Ο κόσμος δεν μετακινήθηκε εκτός Νομού το φετινό Πάσχα, ωστόσο σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στις εκκλησίες, ενδεχομένως να δημιουργήθηκε επιπλέον διασπορά. Το Πάσχα δεν θα μας επηρεάσει τόσο πολύ, τα Χριστούγεννα ήταν χειρότερα. Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης παρά το γεγονός ότι μιλάμε για άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους, εγώ θεωρώ πως θα έχει επίπτωση η οποία θα επιβραδύνει την πτωτική πορεία στην οποία βρισκόμαστε, δεν θα την ανακόψει. Ο αριθμός στα κρούσματα το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά καλός, σε αντίθεση με τις ΜΕΘ, που τα στοιχεία παραμένουν ανησυχητικά. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ο συνδυασμός της εστίασης με το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μάϊου», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε, «οι εμβολιασμοί θα φέρουν άμεσα αποτέλεσμα όχι μόνο στις νέες ηλικίες αλλά και στους νέους γονείς, είναι σωστό που έγινε ο εμβολιασμός σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Αυτό που είχαμε προβλέψει, είναι ότι αναμένουμε να δούμε μια σταθεροποίηση μέχρι τις 10 Μάϊου, μετά από δέκα ημέρες θα δούμε την επίδραση του Πάσχα, του Τουρισμού, της εστίασης αλλά και των σχολείων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «από τον Ιούνιο η αποκλιμάκωση θα γίνεται πιο γρήγορο ρυθμό και τέλος Ιουνίου θα έχουμε πέσει στα 700 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο». Απαντώντας στην ερώτησή του Newsbomb.gr σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν να καταγράφονται 3ψηφιοι αριθμοί κρουσμάτων ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί στα μέσα Ιουνίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πολεμική Αεροπορία: «Εφιάλτης» των Τούρκων! Rafale, «οχιές» και F-35 στα χέρια των κορυφαίων πιλότων