ΕΛΛΑΔΑ

Αυτά είναι τα προνόμια που σκέφτονται για τους εμβολιασμένους – Πρώτο δείγμα τα γυμναστήρια

Εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας
INTIME

Μια σειρά προνομίων για τους εμβολιασμένους εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να πείσουν ακόμα περισσότερους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους

Την «επιβράβευση» των εμβολιασμένων προκειμένου με τον τρόπο αυτό να προωθηθεί ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα εμβολιασμών εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι με μια σειρά «προνομίων» που συζητούνται ήδη στην επιτροπή του υπουργείιου Υγείας.

Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση αυτή εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας αρχικά το πρωί της Δευτέρας ότι οι εμβολιασμένοι «θα πρέπει να έχουν προνόμια».

Όπως εξήγησε «είναι ατομικό δικαίωμα ο εμβολιασμός αλλά στην προκειμένη περίπτωση η άσκηση του δικαιώματος αυτού επηρεάζει τη ζωή και άλλων».

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει ένα κομμάτι ανθρώπων που έχουν παρασυρθεί από ανοησίες και το πρόβλημα είναι ότι επηρεάζουν άλλους».

Πρώτο βήμα του σχεδίου αυτού αναμένεται να είναι τα γυμναστήρια τα οποία, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, θα ανοίξουν στις 17 Μαΐου, αρχικά για τους εμβολιασμένους και στη συνέχεια για τους υπόλοιπους πολίτες.

Το δρόμο έχει δείξει εξάλλου το ECDC, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τις λοιμώξεις, ο οποίος από τις 21 Απριλίου έχει ανακοινώσει ότι «η ανοσοποίηση μπορεί αργά να επιτρέψει χαλάρωση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση».

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ελευθερίες που αφορούν στα ταξίδια αλλά και στην άρση υποχρέωσης για self-test.

Στο ίδιο πλαίσιο ελευθεριών εντάσσονται σχέδια για «ελευθέρας» των εμβολιασμένων σε συναυλίες ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους που θα αφορούν είτε διασκέδαση είτε άθληση.

Επιπλέον ώθηση στο σχέδιο αυτό θα δώσει και η ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση της επιχείρησης «Ελευθερία» με την είσοδο σε αυτή και των 18αρηδων.

Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΑΝΤ1, η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30-44 ετών, με όλα τα εμβόλια, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου.

Εφόσον, δε, η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29 ετών.

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό ατόμων κάτω των 18 ετών ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι η Ελλάδα περιμένει την έγκριση από τον ΕΜΑ ενώ προανήγγειλε πως η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών.

Κυβερνητικές πηγές πάντως διαψεύδουν κάθε σκέψη για «πρόνομια» και «επιβράβευση» των εμβολιασμένων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self-test: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Πότε πρέπει να τα κάνουν