ΕΛΛΑΔΑ

Self test: 3.000 τα θετικά τεστ σε εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και μαθητές

Σχολείο Γλυφάδα Μαθητές

Σε 3.000 ανέρχονται τα self test που βγήκαν θετικά για εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους σε σχολεία

Τα 3.000 έφτασαν τα θετικά self test εκπαιδευτικών, μαθητών και εργαζομένων σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑϊ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας ο συνολικός πληθυσμός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,7 εκατ. άτομα.

Με τα αρνητικά self test στα σχολεία οι μαθητές

Με τα αρνητικά self test στο χέρι άρχισαν να φτάνουν λίγο πριν τις 8 το πρωί οι πρώτοι μαθητές στα σχολεία για την πρώτη ημέρα επιστροφής τους στις σχολικες αίθουσες.

Σήμερα, Δευτέρα, άνοιξαν μετά από αρκετές εβδομάδες τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια.

Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές Λυκείων έχουν επιστρέψει στα σχολεία από τις 12 Απριλίου.

Πρεμιέρα σήμερα και για τα φροντιστήρια για τα παιδιά του Λυκείου καθώς στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε από νωρίς το πρωί στο 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο Γλυφάδας και κατέγραψε τις πρώτες εικόνες της επιστροφής των μαθητών στις αίθουσες.

Κανονικά θα λειτουργήσουν επίσης τα ολοήμερα σχολεία, καθώς και όλων των τύπων τα λύκεια.

«Είμαστε πανέτοιμοι, έχουμε θερμομέτρηση, διπλές-τριπλές βάρδιες στην καθαριότητα. Είμαστε δίπλα στα παιδιά, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς» δήλωσε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

«Θα είναι καλύτερα στο σχολείο» είπε στο Newsbomb.gr ένας μαθητής, «είμασταν πέντε μήνες έξω και ουσιαστικά δεν κάναμε μάθημα κανονικό. Το self test μου φάνηκε εύκολο» πρόσθεσε μια άλλη μαθήτρια.

Η διαδικασία των self tests

Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ (self test) κορονοϊού διενεργείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της χώρας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. 'Αρα, το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Το αποτέλεσμα του self-test δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Εάν το self-test είναι θετικό, θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και εάν και αυτό βγει θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Για τους μαθητές που θα έχουν θετικό επιβεβαιωτικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν, ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή που μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self-test: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Πότε πρέπει να τα κάνουν