ΕΛΛΑΔΑ

Νέες «ανάσες» ελευθερίας: Κατάργηση των SMS, άνοιγμα διαπεριφερειακών – Το σχέδιο για τον τουρισμό

Νέες «ανάσες» ελευθερίας: Κατάργηση των SMS, άνοιγμα διαπεριφερειακών – Το σχέδιο για τον τουρισμό
AP Images

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων και το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος θα διευκρινίσουν τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα της χώρας, την απελευθέρωση των μετακινήσεων, τα SMS, το λιανεμπόριο και τον τουρισμό.

Με όπλο τους εμβολιασμούς, που ανεβάζουν στροφές και σύμμαχο τον καλό καιρό οι ειδικοί αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για ακόμα περισσότερες «ανάσες» ελευθερίας.

Πάντως κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως η επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων δεν σημαίνει πως η πανδημία τελείωσε και τονίζουν την ανάγκη για τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες.

Τα σενάρια

Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις που αναμένεται να απελευθερωθούν από τις 14 Μαΐου στο τραπέζι είναι δυο σενάρια. Το πρώτο αφορά στις ελεύθερες μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα με σύσταση για διενέργεια μοριακού ελέγχου ή self test πριν το ταξίδι, ενώ θα μπορεί να γίνεται και χρήση των βεβαιώσεων εμβολιασμού. Πιο αυστηρά θα είναι τα μέτρα στα νησιά, με υποχρεωτικό PCR 72 ωρών ή self test πριν το ταξίδι και ελεύθερη μετακίνηση για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Βασικά σενάρια αποτελούν η κατάργηση του μηνύματος για μετακίνηση και η κατάργηση των μέτρων click inside και click away, στο λιανεμπόριο.

Επίσης εξετάζεται η κατάργηση των SMS στο 13033 και 13032 για το λιανεμπόριο, για το οποίο δεν θα ισχύει το click inside και click away και οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα τα ψώνια τους. Ωστόσο θα παραμείνει ο περιορισμός στον αριθμό ατόμων μέσα στα μαγαζιά.

Σχετικά με το ωράριο κυκλοφορίας των πολιτών, αναμένεται να παραταθεί έως τις 00:00 ή 00:30, κάτι που θα επηρεάσει και την εστίαση, η οποία θα είναι ανοιχτή ένα τέταρτο πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το σχέδιο για τον τουρισμό

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσει το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αναρτάται σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε εν συνεχεία οι αρχές να αποφασίζουν τη διενέργεια ή όχι rapid test.

Ο χάρτης των ανοιγμάτων έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγουν:

  • ο τουρισμός
  • οι υπερτοπικές μετακινήσεις
  • τα μουσεία

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν:

  • παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • εργαστήρια ΙΕΚ και κολλέγια
  • σχολεία δεύτερης ευκαιρίας
  • ωδεία

Την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά και ξεκινούν οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

Μια εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 28 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θέατρα και επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθιστούς, με ποσοστό πληρότητας 50%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: «Στοίχημα» για την ΕΛ.ΑΣ. η σύλληψη των δραστών – Συγκροτήθηκε ομάδα 20 αστυνομικών