ΕΛΛΑΔΑ

«Μαραζώνουν» οι εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας

«Μαραζώνουν» οι εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας

Ενοικιαστήρια έχουν μπει στη θέση των βιτρίνων των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, που άλλοτε κοσμούσαν πολύχρωμα προϊόντα...

Με ενοικιαστήρια έχουν αντικατασταθεί οι βιτρίνες των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, που άλλοτε κοσμούσαν πολύχρωμα προϊόντα, προσελκύοντας τους πελάτες. Σήμερα, η εικόνα αυτή ανήκει στο παρελθόν, καθώς οι πολίτες, οι οποίοι έχουν «γονατίσει» από τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, έχουν πλέον «άδειες τσέπες». Στοιχεία σοκ για τα λουκέτα που έχουν μπει στα καταστήματα φέρνει στο φως της δημοσιότητας έρευνα για τον Μάρτιο του 2012 της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Το 42% των καταστημάτων στη Σταδίου έβαλαν λουκέτο

Αύξηση 30% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο εμφανίζει η αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων προς τις ανοιχτές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας (Μάρτιος 2012) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Στην Αττική, 2.374 από τις 9.275 επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εστιάζεται στο κέντρο της Αθήνας.

Η κατάσταση στο κέντρο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και μάλιστα κρισιμότερη από το προηγούμενο εξάμηνο, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 29,6%, από 24,4% που ήταν τον Αύγουστο του 2011 και από 23,4% που ήταν τον Μάρτιο του 2011.

Στην Σταδίου που άλλοτε τα καταστήματα έσφυζαν από ζωή, σήμερα ο δρόμος έχει «μαραζώσει». Αρκεί να σκεφθεί κανείς, ότι σύμφωνα με την έρευνα περίπου στις μισές επιχειρήσεις που βρίσκονται επί της οδού έχουν μπει λουκέτο.

Η Πατησίων παρουσιάζει διαφορετική εικόνα ανά τετράγωνο

Τραγική είναι η κατάσταση και στην οδό Πατησίων, όπου ο αριθμός των λουκέτων αγγίζει και το 50%. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου μήκους της, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα ανά εμπορικό τετράγωνο.

Θλιβερή πραγματικότητα

Για μια θλιβερή πραγματικότητα έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, ο οποίος ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι ευκαιρία να «τεκμηριώσουμε το νέο αναπτυξιακό πλάνο του εμπορίου. Η επιδείνωση του δείκτη επιβίωσης στο εμπόριο με το νέο κύμα λουκέτων στην αγορά δείχνει ότι οι οποίες αντοχές της αγοράς εξαντλούνται».

Μάλιστα, ο κ. Κροκίδης, εμψυχώνει τους μικρομεσαίους εμπόρους υποστηρίζοντας πως «δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τους κόπους και τις θυσίες μας να πάνε χαμένες. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την μάχη της καθημερινής επιβίωσης και να κρατήσουμε ανοικτά τα καταστήματα μας».