ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχοι για «φρένο» στη χαλάρωση από την άρση του lockdown: Ποιες περιοχές μπαίνουν στο επίκεντρο

Μπαρ Τήνος
Φωτογραφία αρχείου
IN TIME

Οι έλεγχοι θα καλύψουν όλη την Αττική - Σκέρτσος: Δεν έχουμε κάνει μετάβαση σε ένα καθεστώς πλήρους ελευθερίας

Σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την Αττική προγραμματίζουν η αστυνομία και οι υπόλοιποι ελεγκτικοί μηχανισμοί που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση «αυτών των λίγων μέτρων που έχουν απομείνει» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλη την Αττική από τη Γλύφαδα μέχρι το Κολωνάκι και από το Μπουρνάζι μέχρι την Κηφισιά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό που έχει προβληματίσει είναι η λειτουργία πολλών καφέ-μπαρ με ορθίους παρά το γεγονός ότι αυτό απαγορεύεται από τα μέτρα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης.

Την ίδια εικόνα έχουν και αστυνομικοί που βρίσκονται στους δρόμους κάνοντας υπηρεσία οι οποίοι έχουν παρατηρήσει εδώ και αρκετό καιρό -όπως χαρακτηριστικά λένε- ότι «ο κόσμος έχει χαλαρώσει σε σχέση με τα μέτρα για την πανδημία».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο οποίος σε συνέντευξή του την Τρίτη επεσήμανε ότι ο έλεγχος από την Πολιτεία παίζει «απολύτως κρίσιμο ρόλο».

«Το είπαμε εξ αρχής, το λέμε συνεχώς, το είπα και εγώ την περασμένη εβδομάδα στην παρουσίαση που έκανα για την άρση των μέτρων. Δεν έχουμε κάνει μετάβαση σε ένα καθεστώς πλήρους ελευθερίας, έχουμε δώσει περισσότερες ελευθερίες, είπαμε ότι με την ελευθερία απαιτείται μεγαλύτερη ευθύνη από όλους, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο» πρόσθεσε με νοήμα ο ίδιος.

Τόνισε, δε, ότι «έχουμε σε ισχύ ένα αυστηρό μηχανισμό και θα τον έχουμε για πολύ καιρό ακόμη, αρκετούς μήνες ακόμη, επιδημιολογικής επιτήρησης»

Restart

Με φόντο αυτή την ανησυχία, η Αστυνομία έχει εκπονήσει σχέδιο για ένταση των ελέγχων, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα είχαν ατονήσει. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «restart» που θα επιχειρηθεί, ύστερα από ένα διάστημα «χαλάρωσης» των ελέγχων.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι σε καταστήματα εστίασης για την τήρηση των μέτρων (φυσικές αποστάσεις, αποστάσεις ανάμεσα σε τραπέζια, χρήση μάσκας από το προσωπικό κλπ) αλλά και τήρηση του ωραρίου. Επίσης, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή διοργάνωσης κορονοπάρτι σε υπαίθριους χώρους. Εντολές θα δοθούν και για την επιβολή προστίμων σε όσους δεν φορούν μάσκα εκεί όπου είναι υποχρεωτική. Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας παραμένει να είναι ύψους 300 ευρώ.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει και ελέγχους σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που παίρνουν το λεωφορείο για να πάνε σε κάποια από τις παραλίες της Αττικής, χωρίς να φορούν μάσκα.

Έλεγχοι θα γίνονται και σε διερχόμενα αυτοκίνητα για να ελέγχεται ο αριθμός των επιβατών. Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους επιβάτες εάν δεν επρόκειτο για μέλη της ίδιας οικογένειας.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.30 μέχρι τις 5.00 το πρωί. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι ημέρες όπως η Παρασκευή και το Σάββατο έχει παρατηρηθεί αυξημένη κίνηση (δεδομένου της προχωρημένης ώρας) στους δρόμους της πρωτεύουσας, κάτι που ενδεχομένως δείχνει ότι αρκετοί είναι αυτοί που διασκεδάζουν μετά τις 00.30 και επιστρέφουν στο σπίτι τους τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε ακόμα και καθολικούς ελέγχους οχημάτων σε κεντρικές λεωφόρους για τον έλεγχο των δικαιολογητικών μετακίνησης μετά τις 00.30.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γαλάζιες σημαίες 2021: Αυτές είναι οι 545 παραλίες που βραβεύτηκαν