ΕΛΛΑΔΑ

Υπό στενή παρακολούθηση η Θεσσαλονίκη μετά την αύξηση του ιικού φορτίου- «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή»

Υπό στενή παρακολούθηση η Θεσσαλονίκη μετά την αύξηση του ιικού φορτίου- «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή»
Intime News

Υπό στενή παρακολούθηση από τους λοιμωξιολόγους βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, λόγω της αύξησης του ιικού φορτίου που παρατηρήθηκε στα αστικά λύματα την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αύξηση στο ιικό φορτίο παρατηρήθηκε κατά τις αρχές της ποροηγούμενης εβδομάδας αλλά στη συνέχεια παρουσίασε κάμψη, ειδικότερα κατά το Σαββατοκύριακο. Όπως εξήγησε ο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου οι ειδικοί προσπαθούν να διευκρινίσουν από πού προέρχεται αυτή η αύξηση και αν έχει να κάνει με τις γιορτές του Πάσχα ή με την χαλάρωση των μέτρων. Όπως ανέφερε ο καθηγητής εξετάζεται και το ενδεχόμενο οι ασυμπτωματικοί ασθενείς να μεταδίδουν τον ιό. «Το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο και θέλει μεγάλη προσοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έξι από τις έντεκα (6/11) περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Kαθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-80%) και στο Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στη Λάρισα (-10%) και στην Ξάνθη (-10%).

Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%). Τέσσερις από τις έντεκα (4/11) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ παρουσίασαν καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν από +198% στα Χανιά έως +36% στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: «Σβήνει» η προσωπική διαφορά - Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα δουν αυξήσεις