ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Στο νοσοκομείο 36χρονος με αιματολογικό πρόβλημα - Εμβολιάστηκε πριν 7 ημέρες με J&J

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών
IN TIME

Στην Πάτρα μεταφέρθηκε από την Κεφαλονιά ένας 36χρονος, ο οποίος επτά ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με μονοδοσικό σκεύασμα, παρουσίασε συμπτώματα θρομβώσεων.

Κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών έτσι ώστε να ερευνηθεί αν το περιστατικό συσχετίζεται με το εμβόλιο.

Την ίδια ώρα, ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, οι βελγικές και οι σλοβενικές υπηρεσίες φαρμάκων, εξετάζουν την πρώτη αναφορά για θάνατο μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson μαζί με άλλες αναφορές για θρόμβους αίματος.

Ειδικότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναφέρει πως γνωρίζει «τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης για θρόμβο αίματος με θανατηφόρα έκβαση σε 37χρονη γυναίκα στο Βέλγιο μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Janssen για κορονοϊό». Υπενθυμίζεται ο θάνατος που καταγράφηκε ήταν η γυναίκα Σλοβένου διπλωμάτη στο Βέλγιο.

«Η γυναίκα υπέφερε από θρόμβο αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια (επίσης γνωστή ως θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, TTS) και ο EMA, οι βελγικές και οι σλοβενικές υπηρεσίες φαρμάκων εξετάζουν αυτή την πρώτη αναφορά για θάνατο μαζί με άλλες αναφορές περιστατικών θρόμβων αίματος, ως μέρος της τακτικής εντατικοποιημένης δραστηριότητας παρακολούθησης».

Επίσης αναφέρεται ότι «προκειμένου να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της πιθανής σχέσης μεταξύ εμβολιασμού και TTS, ο EMA ζήτησε από τον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου της Janssen να πραγματοποιήσει μια σειρά πρόσθετων μελετών».

Προσθέτει ότι «από τις 20 Μαΐου 2021 είχαν χορηγηθεί 1.346.034 δόσεις εμβολίου της Janssen εντός της ΕΕ».

«Ο EMA και οι εθνικές αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και θα παρέχουν περαιτέρω ενημερώσεις, όπως απαιτείται. Ο EMA και οι εθνικές αρχές δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι το εμβόλιο χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν ασφαλέστερα», καταλήγει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χανιά: Ατύχημα ή κάτι άλλο οδήγησε στον θάνατο της 11χρονης; - Τα ευρήματα που προβληματίζουν