ΕΛΛΑΔΑ

Πράσινο πιστοποιητικό: Παρουσιάζεται την Παρασκευή – Πώς θα λειτουργεί, τι θα περιέχει

Τουρίστες αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
INTIME

Την επίσημη παρουσίαση του πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού θα κάνει την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κυριάκο Πιερρακάκη θα παρουσιαστεί, αύριο, Παρασκευή, το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα ταξίδια το φετινό καλοκαίρι.

Όπως εξήγησε η Αριστοτελία Πελώνη κάνοντας τη σχετική ανακοίνωση το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid θα διευκολύνει τις μετακινήσεις Ευρωπαίων πολιτών.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην αρχή της εβδομάδας, το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται

  • αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί,
  • αν και πότε έχει ασθενήσει, ή
  • αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου.

«Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες» είπε η κυρία Πελώνη.

Όπως τόνισε «η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου».

Παρόντες στην παρουσίαση της Παρασκευής θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη, σκοπεύει να το εφαρμόσει με τις χώρες που είναι έτοιμες».

Στην ερώτηση, δε, εάν η κυβέρνηση έχει χαράξει στρατηγική για το ποιες θα είναι οι χώρες εκτός ΕΕ με τις οποίες θα συνεργάζεται η Ελλάδα, σημείωσε πως το πιστοποιητικό θα «εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αλλά η «χώρα μας ήδη εφαρμόζει πιλοτικά το Green Pass, που αφορά είτε σε πιστοποιητικά εμβολιασμού, είτε τεστ, είτε πιστοποιητικό νόσησης».

«Θα δούμε με ποιες χώρες μπορούμε να συμφωνήσουμε, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια» συμπλήρωσε η κυρία Πελώνη.

Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Οι Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Να αναφέρουμε ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Να αναφέρουμε ότι τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.

Όσον αφορά τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Έρχονται βροχές και ισχυρές καταιγίδες