ΕΛΛΑΔΑ

Spitfire: Δέος! Ο θρύλος των αιθέρων επέστρεψε στην Ελλάδα 68 χρόνια μετά - Εντυπωσιακές εικόνες

Spitfire
InTime News

Για την Τρίτη 1 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, στην αεροπορική βάση Δεκέλειας, η τελετή υποδοχής του ιστορικού ελληνικού μαχητικού Spitfire MJ755, που επέστρεψε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελλάδα.

Το θρυλικό πολεμικό αεροσκάφος, ένα από τα εμβληματικότερα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πετάει ξανά μετά από 68 χρόνια στον ουρανό της Ελλάδας, μετά την ανακατασκευή του για πτήσιμη κατάσταση, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ανακατασκευή του αεροπλάνου, για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, χρηματοδότησε το Ίδρυμα «Ίκαρος».

Spitfire

Το διάσημο άρχισε την πορεία του την περασμένη Τρίτη από τη Μεγάλη Βρετανία, ανεφοδιάστηκε στη Γαλλία και ακολούθως στην Ιταλία, και από το Μπρίντιζι προσγειώθηκε την Πέμπτη αρχικά στο αεροδρόμιο Ι. Καποδίστριας στην Κέρκυρα, στη συνέχεια στο αεροδρόμιο Άραξου και το απόγευμα έφτασε στο Τατόι.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το αεροπλάνο έφτασε στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας συνοδευόμενο από δύο μαχητικά F-16, ενώ ο Βρετανός πιλότος του έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό αεροσκάφος, που έκανε το τριών ημερών ταξίδι του χωρίς προβλήματα.

Το μαχητικό είχε παραδοθεί στις 27 Φεβρουαρίου 1947 στην τότε Ελληνική Βασιλική Αεροπορία από τον υποσμηναγό της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) Τζορτζ Νταν. Ήταν ένα από τα 77 περίπου καταδιωκτικά του τύπου Spitfire που είχε δώσει η βρετανική κυβέρνηση για την ανασύσταση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Εντάχθηκε στη δύναμη της 335 Μοίρας Διώξεως στο Σέδες και το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών Χειριστών στο Τατόι.

Το 1950 μεταφέρθηκε στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων στο Φάληρο, όπου μετατράπηκε σε φωτοαναγνωριστικό. Έκανε την τελευταία του πτήση στα τέλη του 1953. Από εκεί και πέρα χρησιμοποιήθηκε ως στατικό έκθεμα αρχικά στο Τατόι και αργότερα στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου. Μεταφέρθηκε ξανά στο Τατόι το 1995 και εστάλη το 2018 στο αεροδρόμιο Μπίγκιν Χιλ έξω από το Λονδίνο για ανακατασκευή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σε εγρήγορση η Αθήνα για την παρουσία Τσαβούσογλου στη Θράκη - Γιατί δεν πήγε στα πομακοχώρια