ΕΛΛΑΔΑ

Πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα παιδιά 12 έως 15 ετών στην Ελλάδα – Ποιες οι προϋποθέσεις

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
ASSOCIATED PRESS

Για τις εξελίξεις σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 - 15 ετών έναντι του κορονοϊού αλλά και την προοπτική επέκτασης στο μέλλον, και σε μικρότερες ηλικίες μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως σημείωσε, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αλλά και πριν από τρεις ημέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσαν το πράσινο φως για εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA για τους 12 – 15.

«Στις μελέτες που έγιναν κανένα παιδί δεν ανέπτυξε νόσο και η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%. Καταγράφηκαν συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ο αριθμός των ατόμων της δοκιμής δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Και πρόσθεσε: «Η έγκριση του ΕΜΑ σηματοδοτεί ότι κάθε χώρα μπορεί να υιοθετεί μια δική της πολιτική εμβολιασμού. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν αφορούν τη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες που συμμετέχουν τα παιδιά, την ασφάλεια και την αποδοχή από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει. Ο ΕΜΑ σημειώνει ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Για τα παιδιά θα γίνει σχετική η πρόταση και φυσικά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα».

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική Επιτροπή θα λάβει ακόμα υπ’ όψιν τον υψηλότερο κίνδυνο που διατρέχουν παιδιά με υποκείμενα προβλήματα – βασικό κριτήριο πίσω από την απόφαση του EMA-, και τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για προτεραιοποίηση των ενηλίκων στις επιχειρήσεις εμβολιασμού.

Νέα ραντεβού για την ομάδα 18-29 ετών

Στο δρόμο που χάραξαν οι 40ρηδες και οι 30ρηδες, οι νέοι ηλικίας 18-29 έκαναν νέο «ρεκόρ», καθώς λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για την δική τους ηλικιακή ομάδα σχεδόν εξάντλησαν κάθε διαθέσιμο ραντεβού εμβολιασμού.

Λόγω της μεγάλης αυτής ανταπόκρισης, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα και νέα ραντεβού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καθώς εντός των επομένων 24ώρων αναμένονται και νέες παραλαβές εμβολίων της Johnson & Johnson.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα και ανάλογα με τις παραδόσεις των σκευασμάτων των άλλων εταιριών, η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει για τους νέους 18-29 για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αυτό σημαίνει ότι σύντομα εκτός από Johnson & Johnson, θα είναι διαθέσιμα και τα mRNA εμβόλια, της Pfizer και της Moderna.

Η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα 18-29 ετών άνοιξε αργά το βράδυ της Παρασκευής με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Μόλις η είδηση έγινε γνωστή, χιλιάδες νέοι έσπευσαν να μπουν στην πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού το συντομότερο δυνατόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες ώρες υπήρχαν ραντεβού ακόμη και για τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Το γεγονός ότι η πλατφόρμα άνοιξε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα προκάλεσε ενθουσιασμό, ενώ επιπλέον το γεγονός ότι το εμβόλιο που προσφέρθηκε σε πρώτη φάση έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μονοδοσικό, αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για τους νέους που μπορούν πλέον να σχεδιάσουν τις διακοπές τους.

Έτσι, μέσα σε λίγες ώρες τα ραντεβού που ήταν διαθέσιμα σχεδόν εξαντλήθηκαν, καθώς η διαθέσιμη ποσότητα εμβολίων της Johnson & Johnson ήταν περίπου 50.000 δόσεις. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν και νέα ραντεβού, καθώς θα παραληφθούν και νέες ποσότητες.

Οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων

Καθώς η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται σε όλη τη χώρα με ταχείς ρυθμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους σε σχέση με τις παραδόσεις των εμβολίων ανέφερε, ότι από την εταιρεία Pfizer θα παραλάβουμε 2.070.900 δόσεις και από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις.

Οι παραδόσεις της εταιρείας AstraZeneca κυμαίνονται μεταξύ 400.000 και 500.000 δόσεων και η Johnson & Johnson ανέφερε ότι θα συγκεκριμενοποιήσει τις παραδόσεις της τις επόμενες μέρες.

Σε σχέση με την απορροφητικότητα των εμβολίων και τον προγραμματισμό των παραδόσεων ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε:

-Από την Pfizer έχουμε παραλάβει 4.268.550 δόσεις και διενεργήθηκαν 3.923.064 εμβολιασμοί, ποσοστό 91,65%.

- Από την Moderna έχουμε παραλάβει 613.700 δόσεις και διενεργήθηκαν 545.015 εμβολιασμοί, ποσοστό 89%.

- Από την AstraZeneca έχουμε παραλάβει 1.351.000 δόσεις και διενεργήθηκαν 949.614 εμβολιασμοί, ποσοστό 70,3%.

- Από την Johnson & Johnson έχουμε παραλάβει 132.000 δόσεις και διενεργήθηκαν 104.362 εμβολιασμοί, ποσοστό 79%.

Περισσότεροι από 5.500.000 εμβολιασμοί

Παράλληλα,ο κ. Θεμιστοκλέους δίνοντας τον χάρτη της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.570.000 εμβολιασμοί.

Σήμερα έχουν διενεργηθεί ήδη 70.000 εμβολιασμοί και τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι κοντά στις 100.000. Περισσότεροι από 3.630.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 34,5% και περισσότεροι από 2.040.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που είναι στο 19,44%.

Ο εμβολιασμός στις ηλικίες 30-39 ετών

Αναφέρθηκε επίσης στο άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 και με τα 4 διαθέσιμα εμβόλια της ηλικιακής ομάδας 35-39 ετών όπου έχουν κλείσει ραντεβού 107.000 πολίτες -κάτι που σημαίνει ότι το 20,5% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 36% αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών έχουν κλείσει ραντεβού 63.000 πολίτες -κάτι που σημαίνει ότι το 17% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 29% αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού.

Τόνισε επίσης ότι οι πολίτες άνω των 30 ετών μπορούν να κλείνουν ραντεβού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»

Σε σχέση με τα νησιά και την Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», ο κ. Θεμιστοκλέους απέδωσε τα εύσημα στην Κύθνο που το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έφτασε στο 93% με μία δόση και 79% πλήρως εμβολιασμένο.

Την καλύτερη μεταβολή στην εμβολιαστική κάλυψη όπως είπε, την έχουν η Σύρος που έφτασε από 12% στο 30%.

Παραμένει, όπως χαμηλή η πληρότητα στα ραντεβού σε Σάμο, Νάξο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Κάλυμνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.007 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 41 θάνατοι σε 24 ώρες, 481 οι διασωληνωμένοι