ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα από την διοίκηση του ΙΚΑ για την εισφοροδιαφυγή

Μέτρα από την διοίκηση του ΙΚΑ για την εισφοροδιαφυγή

Στην εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή και στην άμεση εφαρμογή μέτρων όπως η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και η πληρωμή των εισφορών ανά μήνα στρέφεται η διοίκηση του ΙΚΑ, ώστε να αντιμετωπίσει πιθανά προβλήματα ρευστότητας.


Το ΙΚΑ αναμένει και το «κλείδωμα» του PSI κάτι που θα του επιτρέψει τη συνέχιση του δανεισμού με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ, οφείλονται στην παρατεταμένη ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών.

Επιπλέον, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% που αποτελεί όρο του νέου μνημονίου, αναμένεται να προκαλέσει συνολικά στα Ταμεία απώλειες 6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Το ΙΚΑ έχει εισπράξει ήδη 1 δισ. ευρώ από τα 3,1 δισ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης, ενώ με απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος κατέφυγε στο δανεισμό 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) για 14 ημέρες, από τις 20 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου. Ακόμη 50 εκατ. ευρώ θα δανειστεί το ΙΚΑ, από το επικουρικό Ταμείο της ΔΕΗ. (ΤΑΠ-ΔΕΗ).