ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Έκκληση στις εγκύους να εμβολιαστούν - Τέσσερις περιπτώσεις εγκύων που έχασαν τα έμβρυα

Κορονοϊός: Έκκληση στις εγκύους να εμβολιαστούν - Τέσσερις περιπτώσεις εγκύων που έχασαν τα έμβρυα

«Σε αυτές τις τέσσερις περιπτώσεις ο ενδομήτριος θάνατος έγινε μια εβδομάδα μετά την διαπίστωση της λοίμωξης της μητέρας»

Έκκληση στις έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού απηύθυνε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι είναι απολύτως ασφαλές, ενώ σε αντίθετη περίπτωση αν μια έγκυος γυναίκα προσβληθεί από τον ιό, τότε ενδέχεται να προκληθούν σημαντικές βλάβες στον πλακούντα.

Μιλώντας σχετικά με το θέμα στο MEGA η καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΕΚΠΑ Σοφία Καλανταρίδου, ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί μόνο τέσσερις περιπτώσεις. «Είναι κάτι που έγινε υπό την επίβλεψη της κα. Κωνσταντινίδου. Κοιτάξαμε τους πλακούντες, είχαμε δει κάποιες αλλοιώσεις. Όμως τα μωρά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν εξαιρετικά καλή έμβαση. Στις τέσσερις συγκεκριμένα περιστατικά ενδομήτριου εμβρυϊκού θανάτου ο κορονοϊός απομονώθηκε στον πλακούντα», σημείωσε.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ενδομήτριος θάνατος έγινε μια εβδομάδα μετά την διαπίστωση της λοίμωξης της μητέρας. Πέρα από τον ιό που απομονώθηκε στον πλακούντα δεν διαπιστώθηκε άλλος ιός. Οι αλλοιώσεις δε στον πλακούντα ήταν αυτές που έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις που τα μωρά είχαν καλή έκβαση», πρόσθεσε.

«Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο κορονοϊός προσβάλει το ενδοθήλιο που δείχνει ότι είναι συστηματική η λοίμωξη covid. Πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ως συστηματική λοίμωξη», υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα για το αν πρέπει οι γυναίκες που κυοφορούν να εμβολιάζονται τόνισε: «Αυξάνοντας τον αριθμό που έγιναν τα εμβόλια, η αρχική μας άρνηση για τις εγκύους, άλλαξε και είδαμε ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και συστήνονται από τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες. Στο τρίτο τρίμηνο είναι μεγάλη η επικινδυνότητα στις εγκύους να υπάρξει σοβαρή νόσηση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νεαρός χαστούκισε τον Εμανουέλ Μακρόν: Απομάκρυναν τον Γάλλο πρόεδρο οι άνδρες της ασφάλειας