ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγή για τα δημοτικά τέλη από μαγαζάτορες της Θεσσαλονίκης

Προσφυγή για τα δημοτικά τέλη από μαγαζάτορες της Θεσσαλονίκης

Μείωση των δημοτικών τελών κατά 30% ζητούν η Ένωση Εστιατόρων και Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης και 104 μαγαζάτορες της συμπρωτεύουσας.

Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας στρέφονται κατά του Δήμου Θεσσαλονίκης για την απόφασή του να μην μειώσει τα δημοτικά τέλη (χρήσης κοινοχρήστων χώρων, πεζοδρόμων, πλατειών) τονίζοντας ότι η επίμαχη απόφαση δεν έλαβε υπόψη της τη «ραγδαία και ιστορικών διαστάσεων οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα» με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Οι μαγαζάτορες επισημαίνουν ακόμη πως τα τέλη διατηρούνται «σε πολύ μεγάλο ύψος, και δη στα επίπεδα του 2008, όταν μάλιστα είχε τότε επιβληθεί αύξηση 4,5% και όταν ο ίδιος ο Δήμος ομολογεί ότι αποτελούσαν τα υψηλότερα τέλη σε όλη την Ελλάδα».

Σύμφωνα με την Ένωση, από το Δήμο Θεσσαλονίκης έπρεπε να εκτιμηθεί και να ληφθεί υπόψη ότι:

• Η εμπορικότητα των δρόμων, στην οποία διατηρούνται τα υψηλότατα τέλη που είχαν προσδιοριστεί με συνθήκες 2009, πριν αρχίσει η ιστορική οικονομική κρίση στην Ελλάδα, έχει μειωθεί κατά 60%,

• Τα περισσότερα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα που λειτουργούσαν στην πόλη έκλεισαν,

• Ο κύκλος εργασιών των υπαρχόντων επιχειρήσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι μειωμένος κατά 50%, ενώ σε σχέση με το έτος 2009 είναι μειωμένος κατά 70%,

• Η μείωση της πελατείας βαίνει συνεχώς μειούμενη,

• Η ανεργία μαστίζει την πόλη της Θεσσαλονίκης και

• Η εμπορική ζωή της πόλης είναι σε πλήρη οικονομικό μαρασμό.