ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή στην κανονικότητα: Επόμενος σταθμός η 1η Ιουλίου - Τι αλλάζει από σήμερα

Άρση μέτρων
Intime News

Τι αλλάζει από σήμερα - Τι θα ισχύει από 1η Ιουλίου – Πώς θα αρθούν οι περιορισμοί για τους εμβολιασμένους

Με το χτίσιμο της ανοσίας και την πανδημία σε τροχιά αποκλιμάκωσης έχει ανοίξει η συζήτηση για την επιστροφή προς την κανονικότητα, με την επιτροπή των ειδικών να εξετάζει τα επόμενα βήματα.

Από το Σάββατο (12/6) επέστρεψε η μουσική στην εστίαση ενώ επεκτάθηκε και η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταφέρθηκε από τις 12:30 στη 01:30.

Παράλληλα, αυξήθηκε το ποσοστό πληρότητας για συναυλίες, θέατρα και ακροάματα σε ανοικτούς χώρους στο 75% όταν ο χώρος είναι χωρητικότητας ως 1.000 σε 70% έως 5.000 θέσεων και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Αν ξεπερνά τις 15.000 θέσεις ορίζεται ανώτατο όριο οι 10.000 θεατές με υποχρεωτικά μάσκα για όλους σε κάθε περίπτωση.

Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ..

Από σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

Παράλληλα, από την Τρίτη 15 Ιουνίου επανεκκινούν ερασιτεχνικές σχολές χορού ενώ στις λαϊκές αγορές η απόσταση μεταξύ των πάγκων θα είναι ένα μέτρο.

Επόμενο βήμα τώρα η 1η Ιουλίου όταν και θα καταργηθεί πλήρως η απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ θα αυξηθεί και το όριο των καλεσμένων στις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων από 100 που ισχύει σήμερα στους 300.

Ποια τα σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι» για τους εμβολιασμένους

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η συζήτηση για τα προνόμια στους εμβολιασμένους στην Ελλάδα την οποία άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα χρησιμοποιώντας τον όρο «διευκολύνσεις».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για τα προνόμια συζητείται η άρση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, η παρουσία σε κλειστούς χώρους στην εστίαση, η υποχρεωτικότητα διεξαγωγής self test και οι εκδηλώσεις δύο «ταχυτήτων».

Για τη χρήση μάσκας μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ο οποίος είπε σε διαδικτυακή του συνέντευξη ότι «έχουμε πει και για τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις που όσο τα επιδημιολογικά στοιχεία πηγαίνουν καλύτερα, θα μπορούμε κι εμείς να τις εφαρμόσουμε. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι να μη φοράμε μάσκα».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ για τη διασκέδαση οι ειδικοί μελετούν ένα μοντέλο μαζικών εκδηλώσεων δύο «ταχυτήτων» με το πρώτο να αφορά αποκλειστικά τους πλήρως εμβολιασμένους, έπειτα από το απαιτούμενο διάστημα τήρησης μέτρων μετά και την λήψη της δεύτερης δόσης.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν την δυνατότητα να μετέχουν σε τέτοιες διαδηλώσεις, εισερχόμενοι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς να απαιτείται να τηρούν αποστάσεις και να φορούν μάσκες.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για ένα επιπρόσθετο «υβριδικό» μοντέλο εκδηλώσεων στο οποίο θα μπορούν να μετέχουν τόσο οι πλήρως εμβολιασμένοι όσο και οι μη.

Στις «υβριδικές» εκδηλώσεις θα απαιτείται η τήρηση των μέτρων και θα υπάρχει όριο ως προς την συμμετοχή των ατόμων.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά το άνοιγμα της εστίασης στο τραπέζι βρίσκεται η δυνατότητα να μπορεί κανείς να καθίσει και σε κλειστό χώρο εφόσον έχει πλήρως εμβολιαστεί, δείχνοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τσιτσιπάς: Ραγίζει καρδιές για τη γιαγιά του - «Έφυγε» 5 λεπτά πριν τον τελικό στο Roland Garros