ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: «Βαριές» ποινές για την απόπειρα δολοφονίας 29χρονου κομμωτή

Ρόδος: «Βαριές» ποινές για την απόπειρα δολοφονίας 29χρονου κομμωτή

«Βαριές» ποινές επιβλήθηκαν χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, στους δύο από τους τρεις κατηγορουμένους στην υπόθεση απόπειρας δολοφονίας 29χρονου κομμωτή στη Ρόδο.

Όπως είναι γνωστό, κατηγορούμενοι είναι τρεις αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής ηλικίας 35, 30 και 28 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι χθες και με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο στον 28χρονο το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς για μεγάλο διάστημα μετά την πράξη και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 33 μηνών με τριετή αναστολή. Με την ίδια απόφαση επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 15 ετών και έξι μηνών στον 35χρονο και συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών στον 30χρονο.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρωτόδικα, ο 35χρονος αλλοδαπός ο οποίος φέρεται και ο ως ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε συνολική ποινή κάθειρξης 23 ετών, φυλάκιση 10 μηνών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 10.500 ευρώ, ο 30χρονος συμπατριώτης του σε συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών και φυλάκιση 4 μηνών, ενώ στον 28χρονο είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 5 ετών και φυλάκιση 7 μηνών.

Το πρωτόδικο δικαστήριο με την ίδια απόφασή του, είχε δώσει ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα μόνο στον 28χρονο με τον όρο της εμφάνισής του μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ ο 35χρονος και ο 30χρονος οδηγήθηκαν στη φυλακή όπου και θα επιστρέψουν μετά την απόφαση και του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, χθες.

«Έκανα λάθη- δώστε μου μία ευκαιρία»

Κατά την ακροαματική διαδικασία, απολογούμενος ο 35χρονος Αλβανός αναφέρθηκε διεξοδικά στη σχέση του με τα ναρκωτικά και τη χρήση που έκανε το χρονικό διάστημα που συναναστρεφόταν με τον 29χρονο κομμωτή αλλά και τον 73χρονο πλούσιο Έλληνα νονό.

Ο 35χρονος επεσήμανε μεταξύ άλλων πως επρόκειτο για ουσίες για δική του χρήση, ουδέποτε έδωσε σε άλλον και πως τότε ήταν «χαμένος σε άλλο κόσμο» με αποτέλεσμα να καταστραφεί. Μίλησε επίσης για τον 73χρονο χαρακτηρίζοντάς τον «από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που γνώρισε», την εταιρεία που σύστησαν μαζί και οι τρεις με τον 29χρονο κομμωτή.

Ο ίδιος είπε πως δεν γνώριζε για τον πυροβολισμό και πως το μόνο που είχε ζητήσει ήταν να σπάσουν ένα τζάμι για να πάρει κάποια χρήματα από την ασφαλιστική, όπως είχε πει στους συγκατηγορούμενούς του.

Ο 35χρονος ανέλαβε την ευθύνη και δήλωσε στο δικαστήριο πως εξαιτίας του ότι ζήτησε να σπάσουν το τζάμι, οι συγκατηγορούμενοί του «τα παιδιά έμπλεξαν», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επεσήμανε στο δικαστήριο ότι κατέστρεψε τη ζωή του, αρνήθηκε όλα όσα του καταλογίζονται, εκτός από τα ναρκωτικά για τα οποία ωστόσο διευκρίνισε πως αφορούν αποκλειστικά και μόνο δική του χρήση.

«Σήμερα έρχομαι ενώπιόν σας μετά από τρία χρόνια στη φυλακή, μετά από ενάμιση χρόνο που έχω να δω τα παιδιά μου. Μπορεί να έσφαλα δεν μπορώ να πιστέψω ότι εγώ έκαναν αυτό το πράγμα» και ζήτησε από το δικαστήριο να του δώσει «μία ευκαιρία για να ζήσει τα παιδιά του».

Αλλά και ο 30χρονος κατηγορούμενος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι δεν πήγε να σκοτώσει και πως είχε πυροβολήσει στο αυτοκίνητο, προτού επιβιβαστούν σε αυτό οι δύο άνδρες. Ο ίδιος ερωτηθείς από το δικαστήριο γιατί στην κατάθεσή του στην αστυνομία είπε άλλα και μάλιστα ιδιαίτερα αναλυτικά για τα περιστατικά, απάντησε ότι δεν γνωρίζει να γράφει στα ελληνικά μόνο να μιλάει και πως είχε πει στους αστυνομικούς «να γράψουν ότι θέλουν».

Ο ίδιος σε ερώτηση του κ. εισαγγελέα γιατί να το κάνει απάντησε ό,τι του το ζήτησε ο 35χρονος που «είναι αδελφός του» ενώ όταν η ερώτηση επεκτάθηκε και στις λοιπές ενέργειες που επίσης συμμετείχε, η απάντηση που έδωσε ήταν μία βρισιά για τον εαυτό του.

Ωστόσο τα όσα δήλωσε στην απολογία του ο 35χρονος αλλά και ο 30χρονος συγκατηγορούμενός του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της έδρας, καθώς, όπως τονίστηκε, από δικαστές και εισαγγελέα ουδείς έδειχνε μεταμέλεια για τις πράξεις του, σύμφωνα και με τα όσα έλεγαν.

Σε ό,τι αφορά τον 28χρονο δήλωσε στο δικαστήριο πως ήδη από τον Φεβρουάριο ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, ενώ σε ό,τι αφορά τα περιστατικά ισχυρίστηκε ότι είχε ελάχιστη συμμετοχή και πως πήγε με τον 30χρονο καθώς είχαν κανονίσει να πάνε για ποτό. Δεν γνώριζε ότι ο συγκατηγορούμενός του είχε όπλο μαζί του ούτε συμμετείχε σε αυτά που έκανε.

Η απόπειρα δολοφονίας

Όλα έγιναν στις 11.30 βράδυ της 15ης Ιανουαρίου 2018. Ο συνέταιρος μαζί με τον θείο και τον ξάδελφό του βγήκαν από το κομμωτήριο και κατευθύνθηκαν προς τα οχήματά τους για να πάνε σπίτια τους. Οι δύο Αλβανοί ηλικίας 30 και 28 ετών ήταν ήδη κρυμμένοι πίσω από θάμνους για να μην γίνουν αντιληπτοί.

Ο 29χρονος συνιδιοκτήτης του κομμωτηρίου μπήκε πρώτος στο αυτοκίνητό του και κάθισε στη θέση του οδηγού περιμένοντας να εισέλθει στο όχημα και ο θείος του και να καθίσει στη θέση του συνοδηγού. Εκείνη την ώρα ο 30χρονος κατηγορείται ότι πυροβόλησε σε ευθεία βολή προς τον 29χρονο οδηγό. Η σφαίρα έσπασε το παρμπρίζ του αυτοκινήτου αλλά ευτυχώς δεν πέτυχε τον 29χρονο καθώς πέρασε δίπλα του. Στη συνέχεια ο 30χρονος επιχείρησε εκ νέου να πυροβολήσει αλλά δεν τα κατάφερε καθώς το όπλο έπαθε εμπλοκή οπότε και τράπηκε μαζί με τον 28χρονο σε φυγή!

Η αστυνομία που επιλήφθηκε της υπόθεσης άρχισε να την διερευνά, ωστόσο δεν είχε καταλήξει σε συμπεράσματα τέτοια που να βοηθήσουν στη διαλεύκανσή της. Τελικά αυτό επιτεύχθηκε με αφορμή ένα δεύτερο περιστατικό που σημειώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018.

Ο 35χρονος Έλληνας με Αλβανική καταγωγή, με τη βοήθεια των συνεργών του, φέρεται να «σκηνοθέτησε» ένοπλη σε βάρος του ληστεία, καταγγέλλοντας ψευδώς ότι άγνωστοι δράστες, με καλυμμένα χαρακτηριστικά, τη Δευτέρα του Πάσχα του 2018 τον ακινητοποίησαν, με την απειλή όπλου, μέσα σε επαγγελματικό του χώρο, δηλαδή στο κομμωτήριο, και αφού παραβίασαν το χρηματοκιβώτιο και αφαίρεσαν το περιεχόμενο, διέφυγαν πυροβολώντας για εκφοβισμό.

Μάλιστα τη «ληστεία» σε βάρος του την κατήγγειλε ο ίδιος το βράδυ της 9ης Απριλίου 2018 καλώντας στην Άμεσο Δράση της αστυνομίας.

Καθώς από την αρχή κάτι δεν «κολλούσε» στους αστυνομικούς ξεκίνησαν την προανάκριση και τελικά διαπίστωσαν ότι τα δύο αυτά περιστατικά συνδέονταν μεταξύ τους, με ηθικό αυτουργό τον 35χρονο Αλβανό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν στη συνέχεια και περιλαμβάνονται και στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο 35χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» που διατηρούσε κομμωτήριο, έγινε συνέταιρος με έναν πλούσιο υπερήλικα Έλληνα πρώην ξενοδόχο του νησιού, που είχε έναν 29χρονο βαφτισιμιό από την Αλβανία και τον έκανε και εκείνον συνέταιρο.

Κάποια στιγμή, ο πλούσιος συνέταιρος φέρεται να έδωσε συνολικά 400.000 ευρώ σε μετρητά στον 35χρονο κομμωτή με καταγωγή από την Αλβανία, να τα φυλάξει στο χρηματοκιβώτιο της επιχείρησης. Εκείνος εν αγνοία του συνεταίρου του άρχισε να τα υπεξαιρεί και να τα χρησιμοποιεί για τον δικό του πολυτελή βίο.

Έτσι, θέλησε κάποια στιγμή να βγάλει από τη μέση τον βαφτισιμιό του συνεταίρου του και να μείνει μόνος με τον πλούσιο νονό του, για αυτό στις 15 Ιανουαρίου 2018 βραδινές ώρες, ο 30χρονος Αλβανός, με το πιστόλι που του έδωσε ο κομμωτής, πυροβόλησε, τον 29χρονο βαφτισιμιό, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο, χωρίς να πετύχει τον σκοπό του, καθώς το όπλο υπέστη εμπλοκή. Ως συνεργός στην πράξη αυτή κατηγορείται ο 28χρονος Αλβανός.

Ο 35χρονος φέρεται να ήθελε σταδιακά να βγάλει εντελώς από τη «μέση» και τον πλούσιο Έλληνα νονό του 29χρονου Αλβανού για αυτό και σκηνοθέτησε τη ληστεία με την οποία και παράλληλα θα μπορούσε να δικαιολογήσει την απώλεια των χρημάτων.

Επιπρόσθετα, ο 35χρονος κατηγορείται ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 έως και τον Απρίλιο του 2018 προμηθεύτηκε με 544 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 47,4 γραμμάρια κοκαΐνης και γεμιστήρα πολεμικού όπλου, τα οποία τοποθέτησε – «φύτεψε» στην κατοικία των δύο συνεταίρων του, στου 29χρονου κομμωτή και στου 73χρονου πλούσιου Έλληνα νονού, για να τους ενοχοποιήσει.

Με πληροφορίες από rodiaki.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απασφάλισε ο Δένδιας κατά της Γερμανίας: «Δεν είναι δυνατόν να πουλάτε υποβρύχια στην Τουρκία»