ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική - Κορονοϊός: Μπόνους σε εργαζόμενους ξενοδοχείου για να κάνουν το εμβόλιο

Χαλκιδική - Κορονοϊός: Μπόνους σε εργαζόμενους ξενοδοχείου για να κάνουν το εμβόλιο

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Μεγάλη αγωνία επικρατεί αυτή την περίοδο ανάμεσα στους παράγοντες και τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Η σεζόν δεν μπήκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς η απουσία κυρίως των Βρετανών, λόγω του ότι η χώρα τους αρνείται να πρασινίσει την Ελλάδα, και των Ρώσων, καθώς η Μόσχα δεν συναινεί σε πολλά αιτήματα για τη δρομολόγηση πτήσεων προς τα ελληνικά αεροδρόμια, δημιουργεί προβληματισμό για τις δυνατότητες του φετινού καλοκαιριού να καλύψει έστω ένα μέρος από τη ζημία του 2020.

Εκτός από τις προσδοκίες για το πώς θα πάει η χρονιά, έντονη είναι η κινητικότητα και στο πεδίο της προετοιμασίας του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς αρκετοί από τους εργαζόμενους στον τουρισμό δεν εμβολιάζονται από επιλογή. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η λύση των self test αποτελεί επί της ουσίας ημίμετρο, καθώς ακόμη και αν η αξιοπιστία τους είναι 100% εντοπίζουν κάποιον που έχει ήδη μολυνθεί από τον κορωνοϊό και μπορεί για κάποιο διάστημα να έχει κινηθεί ανάμεσα σε κόσμο. Με δεδομένο ότι σε αυτή τη φάση μόνο το εμβόλιο θεωρείται ριζική απάντηση στην πανδημία, ήδη στη Χαλκιδική οι ξενοδόχοι πιέζουν διακριτικά το προσωπικό τους να εμβολιαστεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία τουλάχιστον περίπτωση στη Χαλκιδική, γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων προσφέρει οικονομικό μπόνους στους εργαζομένους της για να εμβολιαστούν, καθώς επιθυμεί η φιλοξενία των επισκεπτών να είναι απολύτως ασφαλής στο υγειονομικό επίπεδο. Επειδή, όμως, οι απλές προτροπές των ξενοδόχων προς τους εργαζομένους τους δεν δείχνουν να πιάνουν τόπο σε κάποιους, οι οποίοι δηλώνουν διστακτικοί να εμβολιαστούν ή και αποφασισμένοι να μην εμβολιαστούν, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή που απέστειλε στις 15 Ιουνίου στην Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό ζητάει από το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων να βάλει πλάτη, ώστε να πειστούν ακόμη και οι πιο δύσπιστοι. Στην επιστολή, που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Τσακαλάκης και παράλληλα κοινοποιείται στους υπουργούς Υγείας και Τουρισμού, η ΠΟΞ αναφέρει ότι στα ξενοδοχεία της χώρας πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, ενώ είχαν τη σχετική δυνατότητα. Εμφανίζονται μάλιστα ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο να το πράξουν.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της επιστολής, διευκρινίζοντας ότι εάν δεν εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία «εκ των πραγμάτων για προληπτικούς λόγους θα υποχρεωθούν να κάνουν και δεύτερο self-test στο προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, σε περίπτωση κρούσματος θα πρέπει να γίνεται ιχνηλάτιση επαφών – εργαζομένων και πελατών, αναζήτηση νέου προσωπικού προς αντικατάσταση όποιου εργαζόμενο νοσεί και τίθεται σε καραντίνα - διαδικασία που εν μέσω της θερινής σαιζόν είναι εξαιρετικά δύσκολη». Η επιστολή καταλήγει αφενός με τη διαπίστωση ότι «καταλαβαίνουμε το άγχος και τις δεύτερες σκέψεις, ωστόσο πρέπει όλοι να υπερνικήσουμε τις επιφυλάξεις μας και με αίσθημα ευθύνης να συμβάλλουμε στη κοινή προσπάθεια να μπει ένα τέλος στην πανδημία» και αφετέρου με την προτροπή «παρακαλούμε από την πλευρά σας να ενθαρρύνετε τα μέλη σας να εμβολιαστούν αν θέλουμε η σαιζόν να λειτουργήσει ομαλά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι –σύμφωνα με ξενοδόχους- το καταστροφικό 2020 έχει δημιουργήσει πολλά οικονομικά προβλήματα στα περισσότερα ελληνικά ξενοδοχεία, τα οποία –όπως τονίζουν- θα κάνουν χρόνια για να ορθοποδήσουν οικονομικά. Με αυτό το δεδομένο –όπως λένε- ούτε τα οικονομικά μπόνους για εμβολιασμό είναι δυνατόν να γενικευθούν, ενώ σαφώς τίθεται ηθικό θέμα, ούτε οι επιχειρήσεις να επωμιστούν το κόστος των self test και πολύ περισσότερο της αναστάτωσης εάν σε κάποιο ξενοδοχείο υπάρξει κρούσμα ανάμεσα στους εργαζομένους ή στους πελάτες.

Πηγή: voria.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στην Κατερίνη: Συνελήφθη ο δολοφόνος – Τι είπε στους αστυνομικούς για τον φόνο του 45χρονου