ΕΛΛΑΔΑ

Αγίου Πνεύματος 2021: Ανοιχτά σούπερ μάρκετ - Πώς θα λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες

Ωράριο σουπερ μάρκετ
Intime News

Ωράριο σούπερ μάρκετ: Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ του Αγίου Πνεύματος 2021, Δευτέρα 21 Ιουνίου, εξαιρουμένων αυτών που θα μείνουν κλειστά λόγω τοπικών αργιών

Το ωράριο των σούπερ μάρκετ θα είναι το ίδιο με τις υπόλοιπες εργάσιμες μέρες. Υπενθυμίζεται πως, από τις 14 μέχρι τις 21 Ιουνίου, ισχύουν νέα δεδομένα καθώς τέθηκε σε ισχύ η ΚΥΑ. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα σε όλα τα καταστήματα τροφίμων, δηλαδή σούπερ μάρκετ, φούρνους κλπ να λειτουργούν από τις 7:00 το πρωί έως 22:30 το βράδυ.

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ισχύει ό,τι ορίζει κάθε ιδιωτική επιχείρηση σε διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι εφόσον την ημέρα αυτή δεν εργαστούν, δεν θα έχουν καμία μείωση στον μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Πώς αμείβεται η εργασία του Αγίου Πνεύματος

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 (Αγίου Πνεύματος), προχώρησε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ).

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, κανονισμού εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρότι έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ' εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογιστεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονιστική μαρτυρία: «Όταν τελείωσε το μνημόσυνο για την Καρολάιν έσπασε το βάζο με τα λουλούδια»