ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη:Συγγνώμη ζήτησε ο 37χρονος ιερέας -«Δεν ήξερα ότι θα κάνω κακό»

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη:Συγγνώμη ζήτησε ο 37χρονος ιερέας -«Δεν ήξερα ότι θα κάνω κακό»

Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή και οδηγείται στον ανακριτή για προθεσμία

Φωτογραφίες: Σπύρος Μελισσάρης

Στον εισαγγελέα έφτασε λίγο μετά τις 6:20 ο ιερομόναχος ο οποίος επιτέθηκε και τραυμάτισε επτά Μητροπολίτες με καυστικό υγρό στη Μονή Πετράκη κατά τη διάρκεια συνοδικού δικαστηρίου.

Νωρίτερα ο 37χρονος Θεοφύλακτος Κάμβος είχε μεταβεί στο Δρομοκαΐτειο για ψυχιατρική αξιολόγηση καθώς είχε επικαλεστεί προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Δεν ήξερα ότι θα κάνω κακό. Ζητώ συγνώμη. Τα υπόλοιπα θα τα πει ο δικηγόρος μου» είπε εξερχόμενος της Εισαγγελίας ο ιερέας. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή και οδηγείται στον ανακριτή για προθεσμία.

Δείτε φωτογραφίες από την μετάβασή του στον ανακριτή:

Δείτε επίσης το βίντεο:

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ιερομόναχος, ο οποίος καθαιρέθηκε χθες και αυτός ήταν και ο λόγος της επίθεσης, έφτασε στον εισαγγελέα χωρίς να φορά τα άμφιά του.

Πηγές της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι ο αρχιμανδρίτης, που ανήκει στην Μητρόπολη Βέροιας, φέρεται να εμπλεκόταν σε υπόθεση ναρκωτικών.

Ο εν λόγω κληρικός, τον αποσχηματισμό του οποίου αποφάσισε το Συνοδικό Δικαστήριο στο οποίο μετέχουν οι επτά μητροπολίτες, έριξε βιτριόλι κατά των μητροπολιτών στα χέρια και στο πρόσωπο.

Δικηγόρος του ιερομόναχου στο Newsbomb.gr - «Xρήζει ψυχιατρικής φροντίδας»

Αποφασισμένος να πραγματοποιήσει την επίθεση με καυστικό υγρό με στόχο τους Μητροπολίτες του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη το απόγευμα της Τετάρτης φαίνεται ότι ήταν ο ιερομόναχος Θεοφύλακτος Κόμβος. Ο δικηγόρος του ιερομόναχου Ανδρέας Θεοδωρόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Όπως υπογράμμισε ο εντολέας του «χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας» και ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του εντολέα του στους τραυματίες και τις οικογένειές τους.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος «πριν από 1,5 μήνα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας». «Είναι καταγεγραμμένη στα αρχεία συμβάντων στην κλινική των Σερρών» πρόσθεσε.

Ο δράστης που οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών αρχικά δεν έλεγε λέξη στους αστυνομικούς, ενώ λίγο αργότερα τους είπε: «Τους έριξα το υγρό γιατί με καθαίρεσαν», ενώ όπως υποστήριξε στη συνέχεια αγόρασε το καυστικό υγρό από το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο ο ιερομόναχος είχε ενημερώσει τόσο την Αρχιεπισκοπή όσο και τον Μητροπολίτη Βέροιας ότι θα προβεί σε απονενοημένο διάβημα αν η απόφαση ήταν υπέρ της καθαίρεσης του.

«Λόγω της ιδιαίτερης κατάστασής του που χρήζει ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, την οποία και θα ζητήσουμε» είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος. Μάλιστα πρόσθεσε πως ο εντολέας του λάμβανε μια σειρά από φάρμακα, τα οποία την ώρα της επίθεσης δεν τα είχε μαζί του και για αυτό ζήτησε «να μεταφερθεί σε νοσοκομείο καθώς και ο ίδιος έχει τραυματιστεί».

Ο ιερομόναχος ήταν αποφασισμένος για όλα - Είχε κι άλλο μπουκάλι βιτριόλι

Διατεθειμένος να προκαλέσει ανήκεστη βλάβη στους μητροπολίτες που θα επικύρωναν την καθαίρεσή του ήταν ο 37χρονος ιερέας, ο οποίος εκτόξευσε καυστικό υγρό μέσα στη Μονή Πετράκη τραυματίζοντας 10 άτομα.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία ο δράστης κρατούσε όχι ένα αλλά δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό, προλαβαίνοντας να χρησιμοποιήσει μόνο το ένα. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η παρέμβαση του αστυνομικού που βρισκόταν έξω από την αίθουσα, όπου διεξαγόταν το Συνοδικό Δικαστήριο, αποδείχτηκε σωτήρια.

Ο αστυνομικός άκουσε τις φωνές για βοήθεια, μπήκε στην αίθουσα και τότε σταμάτησε τον 37χρονο ιερέα, πριν προλάβει να εκτοξεύσει και το δεύτερο μπουκάλι με καυστικό υγρό. Κανείς δεν ξέρει τι θα είχε συμβεί εάν δεν βρισκόταν στο χώρο ο αστυνομικός, ο οποίος στην προσπάθειά του να ακινητοποιήσει τον δράστη κάηκε από το υγρό στο χέρι.

Ο 37χρονος βρισκόταν ενώπιον του δευτεροβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου με το ερώτημα της καθαίρεσης, λόγω της εμπλοκής του σε υπόθεση ναρκωτικών.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πήγε στο Συνοδικό Δικαστήριο αποφασισμένος για όλα. Είχε μαζί του δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό και όταν κατάλαβε ότι θα επικυρωθεί η καθαίρεσή του, τότε εξαπέλυσε τυφλή επίθεση σε βάρος των μητροπολιτών. Η επίθεση χαρακτηρίζεται τυφλή, καθώς από τα «πυρά» του δεν ξέφυγαν ούτε ένας κληρικός που δεν είχε σχέση με την απόφαση αλλά ούτε και δύο δικηγόροι, ένας εκ των οποίων μάλιστα εκπροσωπούσε τον ίδιο.

Η παρέμβαση του αστυνομικού τον ανάγκασε να επιχειρήσει να τραπεί σε φυγή, χωρίς τελικά να τα καταφέρει. Στους αστυνομικούς της Ασφάλειας φέρεται να κατέθεσε ότι επιτέθηκε στους αρχιερείς γιατί θα τον καθαιρούσαν αδίκως. Ο 37χρονος δράστης είναι ιερομόναχος που παλιότερα ανήκε στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και κατόπιν στη Μητρόπολη Βέροιας. Διατηρεί προφίλ στα social media, κάνοντας κατήχηση τους πιστούς.

Η αρχή του τέλους για εκείνον στους κόλπους της εκκλησίας ήταν το 2018, όταν είχε συλληφθεί για ναρκωτικά. Αναλυτικότερα, ήταν Ιούνιος του 2018 όταν ο ιερέας συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του 1,8 γραμμάρια κοκαΐνης.

Τότε, λειτουργούσε σε ένα χωριό της Ημαθίας. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν τότε ότι η ιδιότητά του ως ιερέας του έδινε την «αυτοπεποίθηση» να πιστεύει ότι οι αστυνομικοί δεν θα τον υποπτευτούν. Οι άντρες της Ασφάλειας, ωστόσο, είχαν «δέσει» την υπόθεση και εντόπισαν κάτω από το ράσο του τα ναρκωτικά. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, κατόπιν κινήθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες της εκκλησίας για την καθαίρεσή του.

Το πέρας των διαδικασιών αυτών ήταν προγραμματισμένο για χθες στη Μονή Πετράκη στο Κολωνάκι.

Οι επτά Μητροπολίτες που δέχθηκαν την επίθεση είναι οι Μητροπολίτες Κηφισιάς, Γλυφάδας, Δρυϊνουπόλεως, Άρτης, Κασσανδρείας, Ζακύνθου και Γουμενίσσης. Εξ αυτών, στο ΚΑΤ νοσηλεύεται ο Μητροπολίτης Άρτης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.