ΕΛΛΑΔΑ

Σφακιανάκης στο Newsbomb.gr για το «Sextortionscam» - Τι πρέπει να κάνετε αν λάβετε εκβιαστικό email

Σφακιανάκης στο Newsbomb.gr για το «Sextortionscam» - Τι πρέπει να κάνετε αν λάβετε εκβιαστικό email

Για τις περιπτώσεις διεθνούς απάτης γνωστής ως «απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης – “sextortionscam”» μίλησε στο Newsbomb.gr, ο Μανώλης Σφακιανάκης.

Ειδικότερα οι συγκεκριμένες περιπτώσεις διεθνούς απάτης γνωστής ως «απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης – “sextortionscam”», εκδηλώνουν μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό να τους φοβίσει και στη συνέχεια να τους αποσπάσει χρήματα.

Ο ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSII), ανέφερε πως, η συγκεκριμένη διαδικτυακή απάτη, απασχολεί την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εδώ και χρόνια, υπογραμμίζοντας στο Newsbomb.gr, πως «η υπόθεση αυτή δεν είναι τωρινή, απασχολεί χρόνια την παγκόσμια αγορά με το “sextortionscam”. Είναι διεθνής σπείρες, οι οποίες διακινούν εδώ και χρόνια αυτό το σενάριο. Στέλνουν μαζικά απειλητικά email, στα οποία αναφέρουν πως διαθέτουν προσωπικά ερωτικά βίντεο και φωτογραφίες, ζητώντας χρήματα από τους κατόχους, για να μην δημοσιευθούν».

Ο κ. Σφακιανάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, έκανε έκκληση στους πολίτες αναφορικά με την επικινδυνότητα της κατάστασης, εάν λάβουν τα συγκεκριμένο μήνυμα να κάνουν το εξής, «επειδή ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, μπαίνει στη διαδικασία και απαντάει στα συγκεκριμένα email, πρέπει να γνωρίζουν πως δεν στέλνουμε ποτέ χρήματα μέσω διαδικτύου. Όλοι αυτοί που ζητάνε χρήματα είναι μηχανές. Οι μηχανές ποτέ δεν εκβιάζουν».

Κλείνοντας ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι «όσοι έχουν υποψία πως κάποιο προσωπικό τους βίντεο έχει υποκλαπεί, να ενημερώσουν άμεσα την αρμόδια υπηρεσία».

Πώς λειτουργούν οι δράστες

Οι δράστες αναφέρουν ότι το κακόβουλο λογισμικό συνέλεξε όλες τις επαφές του χρήστη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον προσωπικό του λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στη συνέχεια με εκβιαστική τακτική απαιτούν από το θύμα να καταθέσει σε ψηφιακό πορτοφόλι και σε μορφή κρυπτονομίσματος Bitcoin χρηματικό ποσό αντίστοιχο των χιλίων (1.000) ευρώ εντός πενήντα (50) ωρών.

Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης ερωτικού περιεχομένου που απεικονίζουν το θύμα αναφέρεται διεθνώς ως “σεξουαλική εκβίαση – sextortion”.

Κατόπιν των ανωτέρω η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνει στους παραλήπτες των παραπάνω απατηλών μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου να:

  • Μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές.
  • Αγνοούν το μήνυμα και μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς που παρατίθενται.
  • Μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.
  • Αλλάξουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) λογαριασμών που θεωρούν ότι διακυβεύεται.
  • Αξιολογήσουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Γίνεται μνεία ότι, οι πολίτες μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr)καθώς επίσης και μέσω των επίσημων λογαριασμών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Twitter : https://twitter.com/CyberAlert

Facebook : https://www.facebook.com/CyberAlertGR

Instagram : https://www.instagram.com/cyberalert.gr/

Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCSECtiscTH8tkxzBzX8gVcQ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Πονοκέφαλος» η μετάλλαξη «Δ» για κυβέρνηση και ειδικούς: Η μεταδοτικότητα και ο ρόλος των εμβολίων