ΕΛΛΑΔΑ

Προανακριτική επιτροπή της Βουλής: Παραπομπή του Νίκου Παππά σε ειδικό δικαστήριο

Προανακριτική επιτροπή της Βουλής: Παραπομπή του Νίκου Παππά σε ειδικό δικαστήριο

Την παραπομπή του πρώην υπουργού ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά προτείνει στο πόρισμα της η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής (ΝΔ) που εξέταζε την εμπλοκή του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Πλέον αναμένεται να κατατεθεί ένα συνολικό κείμενο το οποίο θα περιλαμβάνει το πόρισμα της πλειοψηφίας και τις πορισματικές εκθέσεις της αντιπολίτευσης, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου αναμένεται να μπει προς συζήτηση στην Ολομέλεια το πόρισμα της πλειοψηφίας.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας καταλήγει ζητώντας να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του ελεγχομένου τέως Υπουργού κ. Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, να διαβιβαστεί το πόρισμα και τα πρακτικά στην Εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento καθώς και με άλλες καταγγελλόμενες πράξεις για χρηματισμούς μέσων και δημοσιογράφων, προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, που ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, ζητείται να διαβιβαστεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες το πόρισμα, προκειμένου να προβούν στους απαιτούμενους ελέγχους αναφορικώς με τη χρηματοδότηση της εφημερίδας Documento και τη μεταβίβαση τελικά στο σύνολο της στον κ. Βαξεβάνη με εντολή του κ. Παππά.

Σύμφωνα με το πόρισμα των μελών της ΝΔ, από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε «με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες η επιχείρηση χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης και δημιουργίας του «ΣΥΡΙΖΑ channel» από τον τότε ισχυρό υπουργό Επικρατείας κ. Παππά, αποκαλύπτοντας το χρονικό των μυστικών επαφών και των εικονικών συμβάσεων μέχρι τη δημιουργία της εφημερίδας Documento που εκδόθηκε για να προβάλει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να στοχοποιεί πολιτικούς αντιπάλους και μάλιστα τις συζύγους τους.

Το πόρισμα βασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες στις καταθέσεις «πρωταγωνιστών» εκείνης της εποχής, σε sms και email που κατέθεσε ο βασικός μάρτυρας και εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, που κατά τους την ΝΔ ανέδειξαν τις ευθύνες του πρώην Υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Παππά και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, ενώ έβαλαν στο κάδρο της έρευνας και τον εκδότη της εφημερίδας Documento Κώστα Βαξεβάνης και τον δικηγόρο που ειδικεύεται σε off shore εταιρίες Αρτέμη Αρτεμίου.

Τι υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον αντίποδα, τα μέλη της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαν να τελέστηκε καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων.

«Οι καταθέσεις των μαρτύρων στην Επιτροπή, τα έγγραφα που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία ή είδαν το φως της δημοσιότητας την ίδια περίοδο αποκάλυψαν το σαθρό των επιχειρημάτων της Ν.Δ., καθώς και την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη» φέρεται να υποστηρίζουν στο δικό τους πόρισμα η βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τους ίδιους δεν προέκυψε η ύπαρξη «δώρου», ούτε η σύνδεση των 3 εκατ. ευρώ με το Documento, ενώ δεν προκειμένου ούτε ότι ο Καλογρίτσας λειτουργούσε ως «μπροστινός»:

Κλείνοντας, το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει:
«Ενόψει όλων των ανωτέρω είναι κατάδηλο ότι στην διερευνώμενη υπόθεση δεν υπάρχου καν ενδείξεις για την τέλεση οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης από τον ελεγχόμενο πρώην Υπουργό, Νίκο Παππά, και ως εκ τούτου δεν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του για ουδεμία εκ των διερευνώμενων πράξεων».