ΕΛΛΑΔΑ

Οι μεγάλες επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δείτε το Infographic

Οι μεγάλες επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δείτε το Infographic

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται η ισχυρότερη ένωση κρατών μέχρι σήμερα στην παγκόσμια ιστορία, με 19 από τα 27 μέλη της να έχουν και κοινό νόμισμα, το ευρώ. Πέρα όμως από την πολιτική της υπόσταση, η ΕΕ έχει δημιουργήσει θεσμούς, προγράμματα, δράσεις και καινοτομίες που ανεβάζουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της και όλων όσοι επωφελούνται.

Από τη συνθήκη Σένγκεν, που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση πολιτών εντός των εσωτερικών συνόρων, θεωρώντας ουσιαστικά τους πάντες ίσους, μέχρι την ελεύθερη εργασία σε όλους εντός των χωρών της ΕΕ, είναι σαφές πως η ζωή του κάθε πολίτη της αλλάζει δραστικά: Από τον κάτοικο του τελευταίου χωριού της Λετονίας, μέχρι του πιο απομακρισμένου νησιού της Ελλάδας ή από τον πολίτη των Βρυξελλών μέχρι τον κάτοικο της Λευκωσίας, όλοι μπορούν να μετακινηθούν σε όλη την ήπειρο, ελεύθερα, επιλέγοντας τον τόπο εργασίας και διαμονής τους.

Αντίστοιχες ευκαιρίες δημιουργεί και το πρόγραμμα Erasmus, που θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ξεκίνησε το 1987 και συνεχίζεται έως σήμερα, υπό τη μορφή Erasmus+, με πάνω από 10 εκατ. συμμετέχοντες όλα αυτά τα χρόνια.

Τα ταξίδια των πολιτών της ΕΕ διευκολύνονται επίσης με μία σειρά μέτρων, όπως η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας, η προξενική προστασία, ακόμα και με την κατάργηση των επιπλέον χρεώσεων περιαγωγής στα κινητά τηλέφωνα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως καίριο ρόλο στον τομέα της ασφάλειας εντός ΕΕ, διαδραματίσει η Europol, ο οργανισμός επιβολής του νόμου, που διαθέτει περισσότερα από 1.000 άτομα προσωπικό και μεταξύ αυτών 220 αξιωματικούς - συνδέσμους. Στο ίδιο πλαίσιο της ασφάλειας και ο αριθμός 112, ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης, που μπορεί ο οποιοσδήποτε να καλέσει δωρεάν σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και στις Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Νορβηγία.

Δείτε στο infographic που ακολουθεί τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ΕΕ

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα στα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ