ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος: Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα δούμε αυξημένα κρούσματα αν δεν εμβολιαστούμε μαζικά

Βασιλακόπουλος: Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα δούμε αυξημένα κρούσματα αν δεν εμβολιαστούμε μαζικά

Για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τον ιό και τις μεταλλάξεις του, μίλησε σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής πνευμονολογίας- εντατικής θεραπείας.

Αναφορικά με το πιστοποιητικό νόσησης, ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega, διευκρίνισε ότι: «Εξαρτάται από το αν έχει μοριακό ή rapid test από το οποίο να έχει διαγνωστεί ή διαγνώστηκε από μόνος του. Αν έχει οποιοδήποτε τεστ μπορεί να βγάλει πιστοποιητικό νόσησης».

Ενώ, συνέχισε λέγοντας πως,: «Δεν βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα. Το αν θα έρθει και τι ένταση θα έχει εξαρτάται από εμάς. Σήμερα θα συμπληρώσουμε 4 εκατ. συνανθρώπους μας που θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι και 1 εκατ. που θα έχει κάνει μια δόση. Αν προστρέξουμε στον εμβολιασμό όλοι προλαβαίνουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας για να προλάβουμε οποιοδήποτε κύμα».

Για το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, στάθηκε στην περίπτωση του σκευάσματος της AstraZeneca: «Υπάχουν άνθρωποι που φοβούνται. Στις σχολές επικοινωνίας το εμβόλιο της AstaZeneca θα είναι παράδειγμα απαράδεκτης επικοινωνίας. Αυτό το εμβόλιο έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα παρότι είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο.»

«Ο δισταγμός που υπάρχει πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, ακόμα και σε εμβολιαστικά κέντρα κάποιοι συνάδελφοι είναι πολύ αυστηροί στα κριτήρια που δέχονται κάποιος να εμβολιαστεί ή όχι.

Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που δουλεύουν στα εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι άνθρωποι ειδικοί στον εμβολιασμό. Δεν είναι άνθρωποι που θα πάρουν την ευθύνη.

Έχω προτείνει να φτιαχτεί μια πλατφόρμα που όταν οι πολίτες αποτρέπονται από συνάδελφου να εμβολιαστούν να καταθέτουν το περιστατικό και να κρίνεται από την επιτροπή αν είχε δίκιο ο συνάδελφος ή όχι. Να κρίνεται υπηρεσιακά αν είχε δίκιο ή όχι.

Ο γιατρός δεν είναι θεός και θέλοντας να κάνει καλό, μπορεί να αποτρέψει έναν άνθρωπο χωρίς να πρέπει.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την προσωπική άποψη του καθενός; διερωτήθηκε.», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, η λύση είναι μια, ο εμβολιασμός», υπογράμμισε.

Για τον φόβο για πιθανές μελλοντικές παρενέργειες σημείωσε: «Σε ένα φάρμακο που λαμβάνω κάθε μέρα μετά από 4-5 χρόνια μπορεί να υπάρξει μια άθροιση τοξικής δράσης που δεν φαινόταν τον πρώτο χρόνο. Το εμβόλιο δεν είναι έτσι, είναι μια παροδική έκθεση του οργανισμού σε κάτι. Γίνεται τώρα, μετά από ένα μήνα και τέλος»

«Το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα οποια κυβέρνηση κι αν κυβερνάει», υπογράμμισε.

«Η μάσκα δεν έχει φύγει στους εσωτερικούς χώρους. Κι ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός η σύσταση είναι να τη φοράμε. Ο κορονοϊός είναι εδώ. Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα δούμε αυξημένα κρούσματα αν δεν εμβολιαστούμε μαζικά.», ανέφερε σημειώνοντας πως ο μη εμβολιασμός δεν έχει μεγάλη κοινωνική ευαισθησία. «Πως θα προστατέψουμε και τους άλλους συμπολίτες μας;», διερωτήθηκε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, τόνισε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι το να σκέφτεται κάποιος ότι θα ξανακλείσουμε και το κράτος θα επιδοτεί το κλείσιμο είναι η λογική λύση στο πρόβλημα του κορoνοϊού. Δεν πρέπει να ξανακλείσουμε.» κι ανέφερε κλείνοντας πως: «Αν εμβολιαστούμε προλαβαίνουμε να φτάσουμε το 80% τέλος Αυγούστου και δεν θα έχουμε κανένα κύμα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Όλες οι αλλαγές σε ταξίδια με πλοίο, εστίαση και Δημόσιο - Τι ισχύει από σήμερα