ΕΛΛΑΔΑ

Γεωργιάδης: Ιούλιος 2019-Ιούλιος 2021, η διετία των επενδύσεων και των αναπτυξιακών επιδόσεων

Γεωργιάδης: Ιούλιος 2019-Ιούλιος 2021, η διετία των επενδύσεων και των αναπτυξιακών επιδόσεων

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας

Γράφει ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης

Ιούλιος 2019: Η Ελλάδα βρίσκεται καθηλωμένη στην 22η θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, που κυμαίνεται στο 23%.

Ιούλιος 2021: Η Ελλάδα έχει ανέβει 20 θέσεις και βρίσκεται πλέον 2η μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ που υπερβαίνει το 57%. Η Ελλάδα 1η στην απορρόφηση των πόρων σε δύο εκ των σημαντικότερων Ταμείων του ΕΣΠΑ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Ιούλιος 2019: Εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό, της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, της Αφάντου στη Ρόδο και πάρα πολλές άλλες σ’ όλη τη χώρα παραμένουν καθηλωμένες – οι περισσότερες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ιούλιος 2021: Όλες οι επενδύσεις έχουν «ξεκολλήσει» και υλοποιούνται με βαθύ αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα στη χώρα μας.

Ιούλιος 2019: Η Ελλάδα βρίσκεται καθηλωμένη στην 72η θέση στον πίνακα doing business της Παγκόσμιας Τράπεζας, 20 θέσεις πιο κάτω από τη Ρουάντα.

Ιούλιος 2021: Η Ελλάδα έχει τεθεί σε ανοδική τροχιά ώστε την επόμενη διετία να βρίσκεται στις 30 πρώτες θέσεις στην κατάταξη «doing business», όπου ήδη έχει ανέβει αρκετές θέσεις, αν και βεβαίως λόγω της πανδημικής κρίσης έχει ληφθεί η απόφαση να μην δημοσιοποιηθεί η σχετική κατάταξη.

Ιούλιος 2019: Η Ελλάδα βρίσκεται καθηλωμένη στην 58η θέση στον διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας του IMD της Ελβετίας.

Ιούλιος 2021: Η Ελλάδα έχει ανέβει 12 θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 46η θέση.

Η μεγαλύτερη αλλαγή ή, καλύτερα, το μεγαλύτερο επίτευγμα της πρώτης διετίας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν αποτυπώνεται, όμως, σε αριθμούς. Είναι η αλλαγή αφ’ ενός της αντίληψης (perception) σε διεθνές επίπεδο για την Ελλάδα ως χώρας αξιόπιστης, αποτελεσματικής και ελκυστικής κι αφ’ ετέρου της νοοτροπίας των ίδιων των Ελλήνων.

Αυτή η αλλαγή της αντίληψης και της νοοτροπίας παράγει ήδη αποτελέσματα:

-Παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η Microsoft, Pfizer και η VW έχουν επιλέξει την Ελλάδα για επενδύσεις τους και μάλιστα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Πριν μερικά χρόνια ελάχιστοι στη χώρα μας θα μπορούσαν να διανοηθούν ότι τέτοιου μεγέθους εταιρείες θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, επιλέγοντάς την μάλιστα μεταξύ πολλών άλλων χωρών.

ελληνική κοινωνία σήμερα όχι μόνο θέλει τις επενδύσεις – ο καθένας θυμάται τι συνέβαινε προ του 2019… - αλλά ασκεί και πίεση για να «τρέξουν» γρηγορότερα.

Αυτή η αλλαγή στην αντίληψη και τη νοοτροπία είναι ίσως η καλύτερη επένδυση στο μέλλον της πατρίδας μας. Με βάση την αποτελεσματικότητα που ως χώρα δείξαμε στην διαχείριση της κρίσης στηρίζοντας ουσιαστικά την οικονομία και την εργασία κι έχοντας στη διάθεσή μας το μεγαλύτερο ιστορικά αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, μπορούμε πραγματικά να οικοδομήσουμε, με εργατικότητα, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, ένα λαμπρό μέλλον.

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στα δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία