ΕΛΛΑΔΑ

Εστίαση: Tα πρώτα πρόστιμα και «λουκέτα» σε καταστήματα - Τι αλλάζει από τις 15 Ιουλίου

Εστίαση
INTIME NEWS

Πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε 3 καταστήματα εστίασης μετά από ελέγχους της ΔΙΜΕΑ

Στο πλαίσιο των ελέγχων για την τήρηση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων διενήργησε ελέγχους Παρασκευή και Σάββατο, μεταμεσονύκτιες ώρες, σε καταστήματα εστίασης σε νότια και ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε 3 από αυτά για παραβίαση μέτρων κατά της Covid-19.

Οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την επικράτεια.

«Επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης»

Επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, το Σάββατο μιλώντας στο Mega.

«Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς» σημείωσε, λέγοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα bar σε μια τουριστική περιοχή».

«Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν» πρόσθεσε.

Τι αλλάζει από τις 15 Ιουλίου

Στις 15 Ιουλίου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή που θα ελέγχει ποιοι είναι εμβολιασμένοι στα καταστήματα εστίασης τόνισε στο Mega από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, «κεντρική ιδέα» της εφαρμογής είναι να μπορεί να διαβάζει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό. «Περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί, είτε ότι έχεις νοσήσει είτε ότι έχεις αρνητικό pcr ή rapid» σημείωσε.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να κατέβει σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξαρτήτως λογισμικού.

«Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα» εξήγησε σχετικά με την λειτουργία της εφαρμογής.

Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.

Νωρίτερα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη εάν θα λειτουργήσουν τους χώρους τους ως αμιγείς ή μικτούς. Εάν δεν το κάνουν θα τους επιβληθεί πρόστιμο.

Οι πελάτες από την πλευρά τους θα αποκτούν εικόνα για την επιλογή λειτουργίας κάθε καταστήματος, μπαίνοντας στο gov.gr, όπου θα υπάρχουν σχετικές λίστες με πληροφορίες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Καρακώστας: Έχασε τους γονείς του από κορονοϊό - Αρίστευσε στις Πανελλήνιες