ΕΛΛΑΔΑ

Διακοπές με την οικογένεια: Γιατί τα απρόοπτα θα είναι πάντα στο πρόγραμμα

Διακοπές με την οικογένεια: Γιατί τα απρόοπτα θα είναι πάντα στο πρόγραμμα

Η εμπειρία μας έχει διδάξει πως οι διακοπές με την οικογένεια είναι μία παράξενη συνθήκη, την οποία εκτιμάμε πραγματικά, όταν έχουμε μεγαλώσει τόσο, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουμε διακοπές με τους γονείς μας ή όταν έχουμε αναλάβει τον ρόλο του γονέα στη ζωή κάποιου άλλου.

Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία, η οποία σε βάθος χρόνου μετατρέπεται σε μία ανάμνηση, που μένει χαραγμένη στο μυαλό μας.

Παρότι οι οικογενειακές διακοπές περιλαμβάνουν τα άτομα με τα οποία συμβιώνουμε καθημερινά, κάποιες φορές μπορούν να πάρουν απρόβλεπτη τροπή. Διότι ακόμη και αν γνωρίζουμε καλά ο ένας τις ιδιαιτερότητες του άλλου, πάντα μπορεί να προκύψει κάποιο απρόοπτο που θα μας βγάλει εκτός προγράμματος. Και αυτή ακριβώς είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στις διακοπές με την παρέα και τις οικογενειακές διακοπές: Το γεγονός πως στη δεύτερη περίπτωση έχουμε τη δυνατότητα να παραπονεθούμε ελεύθερα για τις αναποδιές που θα προκύψουν, χωρίς να φοβόμαστε πως κάποιος θα μας παρεξηγήσει.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τα απρόοπτα που προκύπτουν είναι αυτά που δίνουν μεγαλύτερη αξία στις στιγμές των οικογενειακών διακοπών. Γιατί ακόμη και αν αυτές οι στιγμές είναι δύσκολες, «εκρηκτικές» και «τσαλακωμένες», είναι αληθινές, είναι δικές μας και μας δίνουν τη δυνατότητα να είμαστε ο πραγματικός μας εαυτός. Έτσι και αλλιώς, ξέρουμε πως το τέλος της ημέρας θα μας βρει σε διπλανές καρέκλες, γύρω από το ίδιο τραπέζι σε κάποιο ταβερνάκι στην ακρογιαλιά, να γελάμε και να… ξορκίζουμε το απρόοπτο που μας βρήκε, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια μας και απολαμβάνοντας την αγαπημένη μας μπύρα ΑΛΦΑ.

Σε κάθε περίπτωση, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με τα πλέον κοινά απρόοπτα που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια των οικογενειακών διακοπών και τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία.

Όταν ένα σκασμένο λάστιχο μας αφήνει στη μέση του πουθενά

Ας είμαστε ειλικρινείς. Το σκασμένο λάστιχο που ακινητοποιεί το αυτοκίνητο σε κάποιο απόμερο σημείο του νησιού, είναι ένα απρόοπτο που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά -και μάλιστα μέσα σε λίγα λεπτά- τη διάθεση του καθένα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ένα σκασμένο λάστιχο δεν φέρνει το τέλος του κόσμου, αρκεί να έχουμε μεριμνήσει να τοποθετήσουμε μία ρεζέρβα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Έτσι, ακόμη και αν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα σκασμένο λάστιχο, θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε την εξόρμησή μας και να απολαύσουμε το μπάνιο μας, ενώ στην επιστροφή από την παραλία θα αναζητήσουμε κάποιο βενζινάδικο, το οποίο θα μας δώσει πληροφορίες για το βουλκανιζατέρ του νησιού.

Σε κάθε περίπτωση, αν χρειάζεται να καλέσουμε βοήθεια, αντί να αρχίσουμε να παραπονιόμαστε οικογενειακώς, μπορούμε να απολαύσουμε τη στιγμή αναζητώντας δημιουργικούς τρόπους για να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας, μέχρι να εμφανιστεί το φορτηγό της οδικής βοήθειας.

Όταν η κράτηση-«φάντασμα» ανατρέπει τα σχέδιά μας

Έχοντας σηκωθεί από τα ξημερώματα για να πάμε στο λιμάνι και έπειτα από εννέα ώρες σε ένα καράβι που γέρνει μία δεξιά και μία αριστερά από τα πολλά μποφόρ, το μόνο που θέλουμε είναι να περάσουμε την πόρτα των ενοικιαζόμενων δωματίων, να αφήσουμε τα πράγματά μας σε κάποια γωνιά, να απολαύσουμε έναν σύντομο ύπνο και έπειτα να ξυπνήσουμε με μία απογευματινή βουτιά στην πλησιέστερη παραλία.

Ναι, αυτός θα ήταν ο ιδανικός τρόπος για να περάσουμε τις πρώτες ώρες των οικογενειακών διακοπών, όμως συχνά η μοίρα έχει άλλα σχέδια για εμάς. Αλλιώς, πώς εξηγείται το γεγονός ότι παρότι επαναλάβαμε ξανά και ξανά το ονοματεπώνυμο μας, ο ευγενικός κύριος στη ρεσεψιόν δεν βρήκε καμία καταχώρηση για εμάς και συνεπώς, κανένα διαθέσιμο δωμάτιο;

Κακά τα ψέματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ακόμη και ο πιο ψύχραιμος ταξιδιώτης θα έχανε την υπομονή του, δημιουργώντας σκηνή και ζητώντας εν εξάλλω τον υπεύθυνο. Όπως και να έχει, μέχρι να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημά μας, μπορούμε να αναζητήσουμε μια ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα, στην οποία μετά τις δροσιστικές και χαλαρωτικές μας βουτιές, θα απολαύσουμε λαχταριστούς μεζέδες και παγωμένη μπύρα ΑΛΦΑ. Στο μεταξύ, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες κινήσεις, για να βρούμε το κατάλυμα που θα μας φιλοξενήσει. Ακόμη και αν δεν είναι το ειδυλλιακό, καλοκαιρινό «καταφύγιο» που είχαμε ονειρευτεί, γνωρίζουμε ότι θα είμαστε μαζί και στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι που έχει σημασία.

Όταν μικροί και μεγάλοι χωρίζονται σε δύο «στρατόπεδα»

Το ζητούμενο στις οικογενειακές διακοπές είναι να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα ικανοποιεί όλα τα μέλη της οικογένειας. Καλώς ή κακώς, δεν γίνεται να περνάμε καλά όλοι με τον ίδιο τρόπο, οπότε θα υπάρξουν φορές που θα χρειαστεί κάποιος να κάνει πίσω, για να ευχαριστήσει κάποιον άλλο. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην καταλήξει να χωριστεί η οικογένεια σε άτυπα «στρατόπεδα», με τους νεότερους να κατηγορούν τους μεγαλύτερους πως δεν τους καταλαβαίνουν.

Έτσι και αλλιώς, σκοπός των οικογενειακών διακοπών είναι να περάσουμε όλοι μαζί καλά, να μοιραστούμε κοινές στιγμές που σε βάθος χρόνου θα μετατραπούν στις μελλοντικές μας αναμνήσεις. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε υποχρεωμένοι να πηγαίνουμε πάντα και παντού «πακέτο». Αν έχουμε προγραμματίσει κάποια δραστηριότητα που δεν ενδιαφέρει τους νεότερους, δεν χρειάζεται να τους πιέσουμε με την πρόφαση πως οι διακοπές είναι οικογενειακές, αλλά να βρούμε μία «χρυσή» τομή που θα μας εξυπηρετεί όλους.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα των απρόοπτων που μπορούν να προκύψουν στις οικογενειακές μας διακοπές και να κάνουν τις ημέρες στο νησί, το εξοχικό ή τον αγαπημένο μας παραθαλάσσιο προορισμό λίγο πιο δύσκολες και ενδεχομένως, κουραστικές. Παρόλα αυτά, έχει σημασία να θυμόμαστε πως οι διακοπές συνιστούν ουσιαστικά μία ευκαιρία για να έρθουμε ακόμη πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους. Διότι μέσα από τις στιγμές που θα μοιραστούμε -καλές ή λιγότερο καλές- θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωριστούμε ακόμη καλύτερα. Συνεπώς, ακόμη και αν προκύψει κάποιο περιστατικό που θα απειλήσει να διαταράξει την οικογενειακή ευτυχία των διακοπών μας, δεν χρειάζεται να του δώσουμε μεγαλύτερη αξία, αλλά να το αντιμετωπίσουμε ως μία εμπειρία, η οποία θα περάσει, αλλά θα κάνει και τη σχέση μας ακόμη πιο δυνατή.

#StisStigmesMAs

#AlfaBeer