ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Η συγκλονιστική εξομολόγηση του 45χρονου που έδωσε μάχη με τα κύματα - «Έτσι σώθηκα»

Κρήτη: Η συγκλονιστική εξομολόγηση του 45χρονου που έδωσε μάχη με τα κύματα - «Έτσι σώθηκα»

Ο 45χρονος, μαζί με την Γερμανίδα φίλη του, έδωσαν μάχη με τα κύματα για να μπορέσουν να σωθούν.

Ο 45χρονος πιλότος από το Ηράκλειο που εργάζεται σε διασωστικά ελικόπτερα του Βερολίνου, ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποια στιγμή θα γινόταν ο ίδιος αντικείμενο μεγάλης έρευνας και διάσωσης.

«Έβλεπα σε απόσταση 40-50 μέτρων τα σκάφη που μας έψαχναν, κουνούσα τα χέρια μου και δεν με έβλεπε κανείς», λέει μιλώντας στην ΕΡΤ, και εξηγεί πως ο κυματισμός ήταν τόσο μεγάλος που ήταν αδύνατον να γίνει αντιληπτός από όσους συμμετείχαν στην έρευνα.

Η αγωνία του μεγάλωνε όσο έβλεπε σκάφη να πηγαινοέρχονται και να μην τους εντοπίζουν, ενώ στον ουρανό παρακολουθούσε το super puma που είχε κληθεί για τον εντοπισμό τους.

Περιγράφει τις βασανιστικές ώρες που πέρασε από τη στιγμή που ανετράπη το σκάφος που χειριζόταν μέχρι τη στιγμή που έφτασε εξουθενωμένος στη μονή Κουδουμά, έχοντας κολυμπήσει επί πάνω από 8 ώρες ανάμεσα στα μανιασμένα κύματα που δημιουργούσαν οι άνεμοι που έφταναν τα 9 μποφόρ. Για πολλές ώρες όλοι θεωρούσαν βέβαιο ότι είχε χαθεί στη θάλασσα.

«Με μια φίλη μου από το εξωτερικό πήγαμε για ψάρεμα και η θάλασσα ήταν ήρεμη, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά μας ένας ανεμοστρόβιλος που σήκωσε το σκάφος στον αέρα και το αναποδογύρισε σαν να ήταν αερόστατο», λέει ο 45χρονος, που ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτός και η 41χρονη φίλη του είναι ζωντανοί.

Η ανατροπή του σκάφους έγινε σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη στεριά, όπου κατάφεραν να φτάσουν κολυμπώντας και να μπουν σε μια σπηλιά. Τα χέρια του είναι γεμάτα εκδορές, από την προσπάθεια που έκανε να κρατηθεί στα βράχια, όσο τα κύματα τον χτυπούσαν πάνω τους.

Συνεχίζοντας τη συγκλονιστική περιγραφή, ο 45χρονος λέει ότι έμειναν μέσα στη σπηλιά όλη τη νύχτα, έχοντας δει προς μεγάλη τους απογοήτευση ότι οι έρευνες σταμάτησαν.

Το κρύο ήταν τσουχτερό και η δίψα τους μεγάλη. Έμειναν δυο μέρες χωρίς τροφή και νερό. Στις 7 το πρωί της Κυριακής, ο 45χρονος αποφάσισε ότι η μόνη λύση ήταν να κολυμπήσει μέχρι να βρει βοήθεια.

«Κολυμπούσα με το πρώτο φως του ήλιου μέχρι τις 4 το απόγευμα που έφτασα στη Μονή Κουδουμά. Βγήκα στη στεριά και μπήκα με το μαγιό στο μοναστήρι. Όταν με είδε ο άνθρωπος της Μονής, μου είπε ότι δεν ήταν σωστό να βρίσκομαι εκεί μ’αυτή την περιβολή. Του ζήτησα ένα παντελόνι και ένα ποτήρι νερό και του είπα ότι δεν είχα χρήματα να τον πληρώσω, αλλά ότι θα του επέστρεφα το παντελόνι».

Ήταν η στιγμή που ο άνθρωπος κατάλαβε ότι αυτός ο ξένος που εμφανίστηκε από το πουθενά στην πόρτα του μοναστηριού, ήταν αυτός που έψαχναν από στεριά και θάλασσα επί ένα 24ωρο. «Ο άνθρωπος άρχισε να ουρλιάζει, να στριγγλίζει», θυμάται με συγκίνηση ο 45χρονος, που και ο ίδιος δεν είχε πιστέψει πόσο τυχερός είχε υπάρξει.

Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρχές και ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό της γυναίκας που είχε παραμείνει στη σπηλιά, περιμένοντας επί πολλές ώρες να δει κάποιο σημάδι που θα της έδινε ελπίδα. Δεν γνώριζε αν ο φίλος της είχε καταφέρει να φτάσει κάπου με ασφάλεια, ούτε ήξερε αν και η ίδια θα τα κατάφερνε μέχρι τέλους, γαντζωμένη στα βράχια και με τα κύματα να πέφτουν ορμητικά πάνω της.

Στο σημείο, προκειμένου να την απεγκλωβίσει, μετέβη με το ιδιωτικό του σκάφος ο ερασιτέχνης ψαράς Σταύρος Τσαπαρίδης, ο οποίος είπε στην ΕΡΤ για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή αλλά και για την κατάσταση της γυναίκας.

«Η γυναίκα ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση, ανεβασμένη πάνω στα βράχια. Στη συνέχεια, όταν τη μετέφερα σε ασφαλές σημείο, τότε ξέσπασε σε κλάματα». Για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, ο κ. Τσαπαρίδης είπε ότι ήταν εξαιρετικά αντίξοες.

«Μου ζήτησαν να τη μεταφέρω στη Μονή Κουδουμά, όμως αν πήγαινα προς τα εκεί, θα είχα την ίδια κατάληξη που είχε και το σκάφος των δύο διασωθέντων. Είχε τρομερή θαλασσοταραχή, γι’ αυτό αποφάσισα να την πάω προς την αντίθετη κατεύθυνση και έτσι την αποβίβασα στις Τρεις Εκκλησιές, από όπου την παρέλαβε το ασθενοφόρο», είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου.

Επί 8-9 ώρες, ο 45χρονος, που είχε καλή φυσική κατάσταση και μεγάλο ψυχικό και σωματικό σθένος, πάλευε με τα κύματα, χωρίς να σταματάει για ξεκούραση στα βράχια, αφού κάτι τέτοιο φοβόταν ότι θα τον τραυμάτιζε σοβαρά.

«Αν είχα πνιγεί εγώ, τότε σίγουρα δεν θα ζούσε ούτε η φίλη μου. Δεν ξέρω πού τη βρήκα τη δύναμη, νομίζω ότι με βοήθησε ο Θεός», κατέληξε.

Ο 45χρονος νοσηλεύεται στην πνευμονολογική κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου παρακολουθείται για πιθανές επιπλοκές από το γεγονός ότι ήπιε πολύ νερό και καταπονήθηκε σημαντικά. Η 41χρονη γυναίκα νοσηλεύεται επίσης σε καλή κατάσταση στην παθολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου. Και οι δύο, εκτός απροόπτου, θα πάρουν εξιτήριο αύριο ή μεθαύριο.

Πηγή: ertnews.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων: Καύσωνας διαρκείας με 43άρια