ΕΛΛΑΔΑ

Το ντέρμπι της βίας

Το ντέρμπι της βίας

Συλλήψεις, προσαγωγές και τραυματίες

Απειλείται με βαριά «καμπάνα» ο Παναθηναϊκός

Μια γιορτή για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό εξελίχθηκε σε ντροπή για το άθλημα.

Το ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ άρχισε αλλά δεν τελείωσε ποτέ, καθώς ο διαιτητής της αναμέτρησης διέκοψε το παιχνίδι στο 82ο λεπτό λόγω σοβαρότατων επεισοδίων.

Ανεγκέφαλοι κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ στο ταρτάν του Ολυμπιακού Σταδίου οι οποίες προκάλεσαν περισσότερες από 10 εστίες φωτιάς.

Σε εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός είχε το προβάδισμα στο σκορ με 0-1 χάρη σε τέρμα του Τζαμέλ Αμπντούν στο 51'.

Τα παρατράγουδα είχαν ξεκινήσει από νωρίς το απόγευμα, όταν ομάδα νεαρών η οποία βγήκε από το τον Ηλεκτρικό Σταθμό «Ειρήνη», προσπάθησε να μπει στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο. Τότε άρχισαν και οι πρώτες αντεγκλήσεις με την Αστυνομία η οποία επιχείρησε να αποτρέψει τους ταραχοποιούς να εισβάλουν στο χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη του αγώνα για περισσότερο από 10 λεπτά, αφού ο διαιτητής Τάσος Κάκος ήθελε πρώτα να ηρεμήσουν τα πράγματα εντός και εκτός γηπέδου και μετά να σφυρίξει την έναρξη.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου τα πνεύματα ηρέμησαν, όμως στο ημίχρονο η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Στις κερκίδες του ΟΑΚΑ, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο επικράτησε πανικός, με μάχες σώμα με σώμα χούλιγκαν και αστυνομικών. Το Ολυμπιακό Στάδιο θύμιζε περισσότερο πλατεία Συντάγματος, με ρίψεις δακρυγόνων από τη μια πλευρά και μολότοφ από την άλλη.

Με 45 λεπτά καθυστέρηση το 2ο ημίχρονο άρχισε και πάλι, με τον Ολυμπιακό να μπαίνει πιο δυνατά από τους «πράσινους» και να καταφέρνει στο 51ο λεπτό να σκοράρει με προσπάθεια του Τζαμέλ Αμπντούν.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, η βία έκανε ξανά την εμφάνισή της και ο Τάσος Κάκος, όπως είχε υποσχεθεί, διέκοψε οριστικά το παιχνίδι, απόφαση που δέχθηκαν αμφότεροι «πράσινοι» και «ερυθρόλευκοι», αφού εμφανώς δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί το ματς.

Ο απολογισμός των επεισοδίων

Σημαντικές υλικές ζημιές τόσο στις κερκίδες του σταδίου όσο και στον περιβάλλοντα χώρο σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Συνολικά συνελήφθησαν 23 άτομα για κατοχή βομβών μολότοφ, επιθέσεις κατά αστυνομικών και άλλα αδικήματα αθλητικής βίας. Επίσης προσήχθησαν και άλλα 57 άτομα.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων και ερευνών κατασχέθηκαν έξω από θύρα 3 δοχεία των 16 λίτρων έκαστο με εύφλεκτο υλικό, 3 αυτούσιες βόμβες μολότοφ και αρκετά υπολείμματα άλλων, 15 βεγγαλικά και κροτίδες, καθώς και ένα σφυρί.

Από τη σφοδρότητα των επιθέσεων τραυματίστηκαν συνολικά 20 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Παναθηναϊκός: Συγνώμη από τους υγιείς φιλάθλους

Συγγνώμη από τους υγιείς φιλάθλους που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ χθες το βράδυ ζήτησε με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Αναλυτικά:

«Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τις δεκάδες χιλιάδες υγιών φιλάθλων που προσήλθαν μαζικά στο γήπεδο για να στηρίξουν την ομάδα μας. Ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμένοι να τους ζητήσουμε συγγνώμη που έγιναν μάρτυρες μιας από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία του Συλλόγου.

Σαν οργανισμός καταβάλαμε κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο του ανθρωπίνως εφικτού, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά ώστε να διαφυλάξουμε τις ομαλές συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα. Δυστυχώς υπήρξαν γεγονότα που κατέστη αδύνατο να ελεγχθούν και φτάνουμε να λέμε πως ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Είναι ντροπή για την ιστορία του Παναθηναϊκού και κρίμα για την προσπάθεια αυτής της ομάδας να σημαδεύονται από αυτά τα γεγονότα.»

Μπιτσαξής: Ανοιχτό ενδεχόμενο αναβολής της 26ης αγωνιστικής

Ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής της επόμενης αγωνιστικής (26ης) της Σούπερ Λίγκας άφησε ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής με αφορμή τα θλιβερά επεισόδια στο ντέρμπι.

«Είχαμε δύο επιλογές. Η πρώτη να αναβάλλουμε το παιχνίδι και η δεύτερη να πάρουμε τα μέτρα μας και να γίνει. Άλλες επιλογές δεν είχαμε.

Αν το είχαμε αναβάλλει επειδή μύριζε μπαρούτι θα έλεγαν ότι παρενέβη η Πολιτεία στη Λίγκα. Κρίναμε πως η σημασία του παιχνιδιού ήταν τόσο μεγάλη που δεν έπαιρνε αναβολή», είπε ο κ. Μπιτσαξής.

«Αν κάποιοι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θέλουν να οδηγήσουν την ομάδα τους στην καταστροφή, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι ομάδες έχουν την ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να αναλάβει η Πολιτεία την ευθύνη της διοργανώτριας αρχής.

Εμείς αντιμετωπίζουμε τα πάντα. Μέχρι σήμερα είχαμε 200 ματς και την «πάθαμε» στο ένα. Οφείλουμε να κοιτάμε ξεχωριστά κάθε αγωνιστική, αγώνα προς αγώνα. Θα το δούμε αν αναβάλουμε την επόμενη αγωνιστική».