ΕΛΛΑΔΑ

Δάνειο 31.700.000 ευρώ από το δήμο Αθηναίων για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Δάνειο 31.700.000 ευρώ από το δήμο Αθηναίων για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στη σύναψη νέου δανείου, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του 2012, πρόκειται να προχωρήσει ο δήμος Αθηναίων προκειμένου να ικανοποιήσει ληξιπρόθεσμα χρέη που ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η απόφαση, η οποία λήφθηκε νωρίς το βράδυ λήφθηκε με αυξημένη πλειοψηφία από την παράταξη του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, την παράταξη του Ν. Κακλαμάνη και τον κ. Γ. Αμυρά.

Το ύψος του δανείου αγγίζει τα 31.700.000 ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για να εξοφληθούν παλαιότερα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2004. Οι όροι της δανειακής σύμβασης θα καθοριστούν από την Οικονομική Επιτροπή η οποία αναμένεται να εξετάσει τις επόμενες ημέρες το θέμα. Στη συνέχεια η δανειακή σύμβαση θα έρθει εκ νέου προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμος μπορεί να καλύψει με ίδια κεφάλαια τα 28 εκατ. ευρώ από τα 60 εκατ. ευρώ οπότε απομένει οφειλή σχεδόν 32 εκατ. ευρώ.

Αντιδράσεις για το νέο δάνειο

Για την έγκριση του δανείου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

Ωστόσο, αντίθετος με τη νέα δανειακή σύμβαση βρίσκεται από την παράταξη του κ. Κακλαμάνη, ο Φ. Ιγνατίου, ο οποίος, μάλιστα καταψήφισε την πρόταση.

Ο Γ. Δημόπουλος εξήγησε ότι η παράταξη του κ. Κακλαμάνη ψηφίζει το δάνειο προκειμένου να συνεχισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του δήμου.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Σ. Λάμπρου σημείωσε ότι η παράταξη του ΚΚΕ καταψηφίζει την πρόταση, διότι το δάνειο θα οδηγήσει σε νέα αυξημένα τέλη για τους κατοίκους του δήμου, ακύρωση οποιουδήποτε επενδυτικού προγράμματος και κατάργηση των εναπομεινασών κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες.

Σημειώνεται ότι με τις μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ) ο δήμος την τελευταία τριετία έχει χάσει 100 εκατ. ευρώ.