ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημιώσεις και άνω των 10.000 ευρώ για τους πυρόπληκτους από την κυβέρνηση - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr

Γενναίο και εμπροσθοβαρές θα είναι το πακέτο αποζημιώσεων
Γενναίο και εμπροσθοβαρές θα είναι το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης για όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές
ΙΝΤΙΜΕ

Το πακέτο αποζημιώσεων που θα ανακοινωθεί στις 5 το απόγευμα θα είναι εμπροσθοβαρές και ανάλογο με τις ζημιές που έχει υποστεί κάθε πυρόπληκτος

Γενναίο και εμπροσθοβαρές θα είναι το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης για όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr η αποζημίωση που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι θα κυμαίνεται ακόμα και πάνω από τα 10.000 ευρώ αναλόγως των ζημιών που έχουν υποστεί. Επίσης θα ανακοινωθεί πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις.

Αναφορικά με τους αγρότες ο ΕΛ.Γ.Α., σε συνέχεια και της έκτακτης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομικών, θα στηρίξει τους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές, ενώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα διαμορφωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθούν και άλλες περιπτώσεις πληττόμενων αγροτών και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α.

Τις ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών θα κάνουν στις 17.00 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τόσο την οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την κάλυψη των πρώτων αναγκών αλλά και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης με την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, την χορήγηση δανείων με κάλυψη του δημοσίου για τη στεγαστική αποκατάσταση, την αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών κ.α. αλλά και ειδικά μέτρα για τους αγρότες αλλά και την Εύβοια στην οποία έκανε ειδική αναφορά στο μήνυμά του τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι ενέκρινε πρόσθετο προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι η βοήθεια θα φτάσει στους δικαιούχους με μια απλή αίτηση σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να «σαρωθεί», όπως είπε χαρακτηριστικά, η γραφειοκρατία καθώς μέχρι σήμερα απαιτούνταν τουλάχιστον έξι έγγραφα για να δοθούν αποζημιώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου όπως είχε προαναγγείλει ο ίδιος στο χθεσινό μήνυμά του.

Το πακέτο μέτρων

  • Οικονομική ενίσχυση ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
  • Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ κατά νοικοκυριό, για την επισκευή (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής. Η στεγαστική συνδρομή θα αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Αναστολή για 6 μήνες της διενέργειας πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων.
  • Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από την πυρκαγιά, θα ανασταλεί η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι μήνες.
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ καθώς τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.
  • Επιδότηση ενοικίου για την κάλυψη προσωρινής στέγασης των μονίμων κατοίκων οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν απο τις πυρκαγιές
  • Αποζημίωση αγροτών από τον ΕΛΓΑ ο οποίος σε συνέχεια και της έκτακτης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομικών, θα στηρίξει τους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές, ενώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα διαμορφωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθούν και άλλες περιπτώσεις πληττόμενων αγροτών και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ευλαμπία Ρέβη: Η δημοσιογράφος που συγκίνησε το πανελλήνιο – «Έσπασα γιατί κι εγώ άνθρωπος είμαι»

Ρoή Ειδήσεων