ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Γορτυνία: Στα εναέρια μέσα η ελπίδα για να κοπεί η φωτιά πριν το Μαίναλο

Εναέρια μέσα στη φωτιά στη Γορτυνία
Φωτιά στη Γορτυνία: Στα εναέρια μέσα η ελπίδα για να κοπεί η φωτιά πριν το Μαίναλο
ΙΝΤΙΜΕ

Φωτιά στη Γορτυνία: Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από αεροπλάνα και ελικόπτερα – Μεγάλη η καταστροφή στο Πυρρή

Την πολύτιμη βοήθεια των εναέριων μέσων περιμένουν οι κάτοικοι στα χωριά της Γορτυνίας για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο από τη μεγάλη φωτιά που καίει ακόμα παρά την ολονύχτια μάχη ενώ παράλληλα αναμένεται να ενισχυθούν και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η μάχη που δόθηκε το βράδυ είχε στόχο να μην επεκταθεί περαιτέρω το μέτωπο και να μην απειληθούν σπίτια από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Στο πλευρό των πυροσβεστών κάτοικοι που παρέμειναν στους εκκενωμένους οικισμούς κάνοντας περιπολίες προκειμένου να εντοπίζουν εστίες φωτιάς. Όπου τις εντόπιζαν, τις αντιμετώπιζαν με δικά τους μέσα ή ειδοποιούσαν την Πυροσβεστική.

Το μέτωπο της φωτιάς, σύμφωνα με το ΑΠΕ, βρίσκεται γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη και κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Η μάχη δίνεται και με την επιχείρηση δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών από τα μηχανήματα έργου αφενός για να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της φωτιάς αφετέρου για να μην προχωρήσει το πύρινο μέτωπο προς το όρος Μαίναλο.

Μεγάλες οι καταστροφές

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές από κατοίκους οικισμών της Γορτυνίας ότι η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και αγροικίες, ενώ έχουν σημειωθεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μια φωτιά που από την περασμένη Παρασκευή κινείται στα όρια Ηλείας και Αχαΐας και λίγο έλλειψε να περάσει στο ύψος της Καλλιθέας στην Ηλεία, αλλά επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα, ανέκοψαν την πορεία της.

Η μεγαλύτερη καταστροφή έχει γίνει στο χωριό Πυρρή όπου σπίτια έχουν καεί και στην κεντρική πλατεία του χωριού, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για περίπου 15 σπίτια καμένα.

Ποια χωριά έχουν εκκενωθεί

Σημειώνεται ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες έχουν εκκενωθεί προληπτικά, λόγω της φωτιάς, συνολικά 21 οικισμοί.

Πρόκειται για τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πυρρής, Άγιος Ιωάννης, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και Καπελλίτσα.

Ηρωική προσπάθεια των κατοίκων

Πάντως, πολλοί κάτοικοι παρέμειναν γύρω από τους οικισμούς, δίνοντας «μάχη» με τις φωτιές για να προστατεύσουν τα χωριά και τα σπίτια.

«Το παλέψαμε μόνοι μας, παρότι δόθηκε η εντολή να εκκενωθεί το χωριό», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του χωριού Γιάννης Στρίκος προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως σύμφωνα με την εκτίμηση του η απόφαση να αποχωρήσουν ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα ήταν σωστή.

Η δραματική έκκληση του προέδρου

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το παρωχημένο σύστημα αντιμετώπισης πυρκαγιών, η συγγνώμη και τα ερωτήματα για την πρόληψη