ΕΛΛΑΔΑ

Οδοιπορικό Newsbomb.gr στο Ποικίλο Όρος: Προστατεύοντας τον πνεύμονα πρασίνου της Δυτικής Αττικής

Ποικίλο Όρος
Σώθηκε την τελευταία στιγμή ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου της Δυτικής Αττικής
Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Φωτιά - Όλες οι ειδήσεις: Το Newsbomb.gr κατέγραψε την εικόνα του βουνού όπως είναι αυτή την στιγμή, λίγες ημέρες μετά την φωτιά που ξέσπασε στα Άνω Λιόσια και επεκτάθηκε στο Ποικίλο Όρος. Οι αγωνιώδεις προσπάθειες πυρόσβεσης και πώς έφτασε η φωτιά ως την Πετρούπολη.

Η επόμενη μέρα από την φωτιά -που ευτυχώς δεν επεκτάθηκε σε μεγάλη έκταση- βρίσκει τους τοπικούς φορείς να φυλούν το Ποικίλο Όρος με νύχια και με δόντια.

Ακόμη η περιοχή πλήττεται από υψηλές θερμοκρασίες και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Όλοι γνωρίζουν πως το Ποικίλο Όρος αποτελεί τον βασικό πνεύμονα της δυτικής Αττικής και είναι ζωτικής σημασίας για όλους.

Το Newsbomb.gr κατέγραψε την εικόνα του βουνού όπως είναι αυτή την στιγμή, λίγες ημέρες μετά την φωτιά που ξέσπασε στα Άνω Λιόσια και επεκτάθηκε στο Ποικίλο Όρος.

Η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής, του δήμου της Πετρούπολης και των δεκάδων εθελοντών που βρέθηκαν στο σημείο απέτρεψαν τα χειρότερα.

Εκατοντάδες πολίτες έφτιαξαν ένα ανθρώπινο τείχος για να περιορίσουν τις πύρινες γλώσσες.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος της Πετρούπολης Φώτης Χριστόπουλος λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr «Η φωτιά ξεκίνησε από τα Άνω Λιόσια, και μάλλον βρήκε πρόσφορο έδαφος προφανώς από κάποια εύφλεκτα υλικά. Ακούμπησε την Λεωφόρο ΝΑΤΟ και μετά πήρε φωτιά το λατομείο μουσαμά. Αργά καιγόντουσαν μπάζα και ελαστικά και στην συνέχεια η φωτιά «σκαρφάλωσε» σε έναν βράχο 70 μέτρων και ξεκίνησε να καίει το βουνό μας.

Αυτή την στιγμή στο βουνό επιχειρούν 40 πυροσβέστες, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πετρούπολης και διάφοροι εθελοντές. Όλοι περιπολούν το βουνό για να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις».

Αντιμετώπισαν το φαινόμενο της κηλίδωσης και των stories

Οι πυροσβέστες που βρέθηκαν στο Ποικίλο όρος αντιμετώπισαν το φαινόμενο της κηλίδωσης, δηλαδή τη μεταφορά καύσιμης ύλης από τον άνεμο σε άλλα άκαυστα σημεία ακόμη και 500 μέτρα μακριά…

Ένας από αυτούς μίλησε στο Newsbomb.gr για το φαινόμενο της κηλίδωσης που δυσχέραινε το έργο τους, για την σημαντική βοήθεια των απλών πολιτών αλλά και κάποιων άλλων που έβγαζαν stories στην φωτιά.

Άγρυπνοι φρουροί οι πυροσβέστες στο Ποικίλο ΌροςΛευτέρης Θεοδωρακόπουλος

«Μεταφέρθηκαν οι καύτρες με την βοήθεια του ανέμου και να μεταφερθούν σε ένα άλλο σημείο. Εδώ ενώ πολεμάγαμε, υπήρχαν ζώνες παντού, σβήναμε την φωτιά και μετά την βλέπαμε πίσω μας, ήταν εφιαλτικό…». Στην συνέχεια αναφέρεται στην βοήθεια των εθελοντών και πόσο σημαντική ήταν αυτή αλλά και αυτών που είδαν την φωτιά ως ευκαιρία για να ανεβάσουν εντυπωσιακά stories θέτοντας τους εαυτούς τους και άλλους σε κίνδυνο.

Συγκεκριμένα λέει: « Η βοήθεια του κόσμου και πολλών νεαρών ήταν εντυπωσιακή και μας βοήθησαν πολύ στο έργο της κατάσβεσης. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά.

Όμως ανάμεσα σε δεκάδες καλούς εθελοντές υπήρχαν και μεμονωμένες περιπτώσεις που τραβούσαν stories από το μέτωπο της φωτιάς… Δεν καταλάβαιναν την επικινδυνότητα της κατάστασης. Τους ζητήσαμε να απομακρυνθούν από το σημείο».

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο παραμένουν διαρκώς σε επιφυλακή.Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Στέφανος Βλάχος, δήμαρχος Πετρούπολης: Είχα εντολή για εκκένωση της Άνω Πετρούπολης-Δόξα τω Θεώ ο κίνδυνος ξεπεράστηκε»

«Η πόλη γλίτωσε τα χειρότερα. Είχα εντολή για εκκένωση της Άνω Πετρούπολης. Ήταν οι χειρότερες στιγμές της ζωής μου που κυλούσαν με κινηματογραφική ταχύτητα.

Χάρις την άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής, του δήμου που ανέβασε γρήγορα τις υδροφόρες του, τους εθελοντές-δημότες μας και με τη βοήθεια του Θεού αποφύγαμε άσχημες καταστάσεις. Το Ποικίλο Όρος είναι ο πνεύμονας της δυτικής Αττικής και οφείλουμε να τον προστατεύσουμε και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος ο οποίος στην συνέχεια επισημαίνει, «Ευχάριστη έκπληξη σε όλη αυτή την κακιά στιγμή ήταν οι νέοι της πόλης οι οποίοι με αυταπάρνηση βοήθησαν τα μέγιστα την πυροσβεστική και εμάς στο έργο της κατάσβεσης. Αυτή την στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που ακύρωσαν τις διακοπές τους για να κάνουν περιπολίες στο βουνό. Αυτό με γεμίζει ενέργεια εμένα και τους συνεργάτες μου για να κάνουμε ακόμη περισσότερα έργα για την προάσπιση του πρασίνου της περιοχής, ειδικά τώρα που έχουμε και εκατοντάδες συνοδοιπόρους-πολίτες στο πλευρό μας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά Εύβοια: «Δεν έσβηνε η φωτιά σε μια μέρα» - Οι Ρουμάνοι διαψεύδουν ελληνικά δημοσιεύματα