ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Βίλια: Μάχη για να μην φτάσει σε οικισμούς - Στο Όρος Πατέρα έφτασαν οι φλόγες

Φωτιά Βίλια: Μάχη για να μην φτάσει σε οικισμούς - Στο Όρος Πατέρα έφτασαν οι φλόγες
Φωτογραφία Ευδοκία Μύτιλη Newsbomb.gr

Φωτιά Βίλια: Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες αλλά και τον χρόνο καθώς τα πτητικά μέσα θα σταματήσουν τις ρίψεις νερού με τη δύση του ηλίου

Ιδιαίτερα δύσκολη συνεχίζει να χαρακτηρίζεται η κατάσταση με την μεγάλη φωτιά στα Βίλια, η οποία καίει σε πυκνή δασική έκταση όπου η πρόσβαση των επίγειων μέσων δεν είναι δυνατή. Σε ενημέρωση που είχε το Newsbomb.gr από την Πυροσβεστική, τονίζεται ότι τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν και στην περιοχή επιχειρούν πλέον εννέα ελικόπτερα και οκτώ αεροσκάφη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες αλλά και τον χρόνο καθώς τα πτητικά μέσα θα σταματήσουν τις ρίψεις νερού με την δύση του ηλίου, ενώ οι άνεμοι έχουν ρίξει την έντασή του. Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων (4) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στην περιοχή όπου καίει η φωτιά υπάρχουν πολλές κορυφές χωρίς καμία οδική πρόσβαση. Κύριος στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να μην κατευθυνθεί προς τον οικισμό Βίλια. Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι φλόγες έχουν φτάσει μέχρι το Όρος Πατέρα.

Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν οικισμοί, ενώ έγιναν έγκαιρα προληπτικές εκκενώσεις. Συγκεκριμένα το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης για τους οικισμούς Άγιο Γεώργιο και Παλαιοχώρι, ενώ ακολούθησαν Αγία Παρασκευή, Μικρό Βαθυχώρι αλλά και το Κρύο Πηγάδι.

Η κυκλοφορία διακόπηκε:

  • Στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Άγιο Γεώργιο
  • και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η φωτιά καίει σε πυκνή δασική βλάστηση και γίνονται αγωνιώδης προσπάθειες να ελεγχθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς. Επίσης δήλωσε ότι: «ελπίζουμε να οριοθετηθεί η φωτιά προτού νυχτώσει».

Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια, (γεωγραφικά προς τα Μέγαρα) καίγοντας παρθένο πευκοδάσος.

Καλύτερη η εικόνα στην Κερατέα

Την ίδια ώρα, καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στην Κερατέα, για την οποία εκτιμάται ότι μέχρι το βράδυ θα έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Υπάρχουν δύο σημεία αυτή τη στιγμή όπου δίνεται μάχη. Πάνω από τον Άγιο Κωνσταντίνο και στο ΒΔ κομμάτι της πυρκαγιάς. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το βράδυ θα έχει οριοθετηθεί, αναφέρει στην ενημέρωσή της η Πυροσβεστική.

Επιχειρούν, 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών (3) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 11 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Δείτε τα αποκλειστικά video του Newsbomb.gr από τη μεγάλη πυρκαγιά της Κερατέας:

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση του οικισμού Μαρκάτι προς Λαύριο, ενώ στις 12:25 δόθηκε εντολή και για την εκκένωση του οικισμού Συντερίνα προς Ανάβυσσο.

Λίγα λεπτά αργότερα εκκενώθηκε και ο οικισμός του Αγίου Κωνσταντίνου προς Λαύριο και ο οικισμός Δημουλάκι.

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μετέβηστην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς καθώς όπως κατήγγειλε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Λαυρεωτικής η φωτιά ξεκίνησε από εμπρησμό επικαλούμενος τη μαρτυρία οδηγού του δήμου που είδε ένα λευκού χρώματος ΙΧ ο επιβάτης του οποίου προκάλεσε τη μεγάλη φωτιά.

Οι δημοσιογράφοι του Newsbomb.gr Ευδοκία Μύτιλη και Κώστας Τσιτούνας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα τόσο στην Κερατέα, όσο και στα Βίλια και κατέγραψαν καρέ καρέ τη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.218 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 13 νεκροί σε 24 ώρες, στους 250 οι διασωληνωμένοι