ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Συγκλονιστική κινητοποίηση για να σωθούν τα Βίλια – Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά

Φωτιά στα Βίλια
Πρωτοφανής κινητοποίηση στα Βίλια
Ευδοκία Μύτιλη

Φωτιά – Όλες οι ειδήσεις: Σε μήκος πάνω από του ενός χιλιομέτρου έχουν παραταχθεί οχήματα και επίγειες δυνάμεις έτσι ώστε να μην περάσει το πύρινο μέτωπο προς τον οικισμό των Βιλίων. Τεράστια κινητοποίηση και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Ρεπορτάζ, Κώστας Τσιτούνας

Λίγα μέτρα έξω από τον οικισμό των Βιλίων, έχει στηθεί το μπλόκο των επίγειων δυνάμεων που παλεύουν για τρίτο, οδεύοντας προς το τέταρτο, 24ωρο με τη φωτιά. Σε μια έκταση αρκετών χιλιομέτρων έχουν αναπτυχθεί πάρα πολλά οχήματα, εκατοντάδες πυροσβέστες, στελέχη του στρατού αλλά και εθελοντές και κάτοικοι.

Ο στόχος είναι να ανακοπούν τυχόν αναζωπυρώσεις στο σημείο, με τη φωτιά να έχει κυκλώσει τον οικισμό. Το θετικό είναι ότι οι άνεμοι έχουν κοπάσει, ωστόσο, επειδή δεν είναι βέβαιο ότι οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν ίδιες όλη τη νύχτα, ο συναγερμός που έχει σημάνει έχει φέρει τρομερή κινητοποίηση.

Οι επίγειες δυνάμεις θα μείνουν σε αυτή την κατάτσαση εγρήγορσης μέχρι και το πρώτο φως της ημέρας, όταν και θα επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια μέσα.

Στο σημείο φτάνουν και βαριά μηχανήματα έργου, ως και ερπηστριοφόρα, για να μπορέσουν οι δυνάμεις να μπουν σε δύσβατα σημεία και να ανοίξουν διόδους και αντιπυρικές ζώνες.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, με υδροφόρες ΟΤΑ να φτάνουν διαρκώς στο σημείο για να ανεφοδιάζουν με νερό τα οχήματα της πυροσβεστικής, στο σημείο όπου όλοι έχουν υπερβάλει ευατόν για να καταφέρουν να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο πριν αυτό καταφέρει να φτάσει μέσα στον οικισμό των Βιλίων.

Δείτε το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του Newsbomb.gr, Κώστα Τσιτούνα, στο βίντεο που ακολουθεί:

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, έχει δοθεί τεράστια προτεραιότητα στο να προστατευθεί ο οικισμός και στο να μην επιτραπεί στο μέτωπο να επεκταθεί στη διάρκεια της νύχτας.

Νωρίτερα, πυροσβέστες, στρατός, εθελοντές και κάτοικοι είχαν δώσει ακόμα μια μάχη με μια αναζωπύρωση. Αυτός είναι και ο μεγάλος «εχθρός» στη διάρκεια της νύχτας, που θα είναι δύσκολη όπως και οι τρεις προηγούμενες. Οι αναζωπυρώσεις και ο κίνδυνος να «φουντώσει» ξανά, για τα καλά, το μέτωπο και να απειληθούν τα Βίλια...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG - Φωτιά στα Βίλια: Οι φλόγες μπήκαν στο χωριό- Καίγονται τα πρώτα σπίτια- Δραματικές ώρες