ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Βίλια: Δύο τα κύρια μέτωπα- Μεγάλη μάχη των πυροσβεστών στους πρόποδες του Όρους «Πατέρας»

Φωτιά στα Βίλια: Δύο τα κύρια μέτωπα- Μεγάλη μάχη των πυροσβεστών στους πρόποδες του Όρους «Πατέρας»
Φωτογραφία Newsbomb.gr Ευδοκία Μύτιλη

Φωτιά Βίλια: Μεγάλη συνεχίζει να είναι η μάχη που δίνεται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές στα Βίλια, όπου η μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει ότι βρει μπροστά της για τέταρτο 24ωρο

Το κατασβεστικό έργο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς στα Βίλια όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς βρίσκονται στην κορυφή του Όρους Πατέρα αλλά και στους πρόποδες από την μεριά των Μεγάρων όπου έχει δοθεί και το μεγάλο βάρος προκειμένου η φωτιά να μην ξεφύγει.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που βρίσκονται στο σημείο είναι ισχυρές και συγκεκριμένα επιχειρούν 13 ελικόπτερα, έξι αεροσκάφη, αλλά και 461 πυροσβέστες με 166 οχήματα, ενώ από τις φλόγες που κατακαίουν το δάσος δεν απειλούνται οικισμοί.

Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Η εικόνα της πυρκαγιάς σύμφωνα με τις αναφορές όλων των επικεφαλής που επιχειρούν στην περιοχή, κατά τα ¾ είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με χθες. Μένει μόνο το νότιο κομμάτι, στο οποίο έχουν επικεντρωθεί όλες οι δυνάμεις - επίγειες και εναέριες -για να αποτρέψουν την επέκταση στον κάμπο των Μεγάρων.

Την ίδια ώρα συγκλονιστικές ήταν οι προσπάθειες των πυροσβεστών, όπου κατάφεραν, με την βοήθεια εναέριων μέσων να διασώσουν μια πλαγιά την οποία κατακαίγανε οι φλόγες. Σημειώνεται ότι με την δύση του ηλίου τα πτητικά μέσα αναμένεται να σταματήσουν τις πτήσεις την περιοχή όπου η φωτιά μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχει οριοθετηθεί.

Ακραία συμπεριφορά πυρός

Για «ακραία συμπεριφορά πυρός» η οποία παρουσιάστηκε κατά την χθεσινή ημέρα στα Βίλια, έκανε λόγο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

«Η μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών, η οποία σε συνδυασμό με την πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη οδήγησαν τελικά στη μεταβολή των διεργασιών που καθοδηγούν την εξάπλωση των πύρινων μετώπων», αναφέρει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Ειδικότερα», σημειώνει, «η πυρκαγιά στα Βίλια αρχικά εξαπλώθηκε (Δευτέρα 16.08 και Τρίτη 17.08) καθοδηγούμενη από το συνοπτικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή (wind-driven πυρκαγιά). Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 18 Αυγούστου 2021, η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων και αστάθειας στην ατμόσφαιρα βοήθησε ώστε η πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη (ισχυρά ανοδικά ρεύματα εξαιτίας της πολύ ισχυρής θέρμανσης του αέρα από την καύση της καύσιμης ύλης), οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση πυροσωρείτη. Κατά τον τρόπο αυτό, η αρχικά καθοδηγούμενη από τον άνεμο (wind-driven) πυρκαγιά κατέστη "αυτοκαθοδηγούμενη" (plume-driven), όπως αντίστοιχα συνέβη κατά διαστήματα στις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, και Μεσσηνία».

Σώθηκε ο οικισμός στα Βίλια

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα η απεσταλμένη του Newsbomb.gr, Ευδοκία Μύτιλη από το μέτωπο της πυρκαγιάς, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, κατοίκων και εθελοντών που έδωσαν μια άνιση μάχη όλη τη νύχτα με τα εκατοντάδες ενεργές εστίες, σώθηκε ο οικισμός στα Βίλια.

Σιγά σιγά οι κάτοικοι επιστέφουν στις κατοικίες τους αλλά το καταπράσινο βουνό που έβλεπαν δεν είναι το ίδιο. Χιλιάδες δέντρα έχουν γίνει στάχτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεολόγος Μαλεσίνας: Ο 14χρονος πέρναγε με το ποδήλατο και έβαζε φωτιές γιατί «του άρεσε ο καπνός»