ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Βίλια: Αγωνία για τέταρτη νύχτα - Συνεχίζεται η ηρωική μάχη των πυροσβεστών με το μέτωπο

Φωτιά στα Βίλια: Αγωνία για τέταρτη νύχτα - Συνεχίζεται η ηρωική μάχη των πυροσβεστών με το μέτωπο

Οριοθετημένο αλλά όχι υπό πλήρη έλεγχο είναι το πύρινο μέτωπο, που κατακαίει παρθένο δάσος στα Βίλια, ενώ έχει καταστρέψει και σπίτια και αποθήκες. Στο πόδι πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι για τέταρτη νύχτα. 

Φωτογραφίες / Βίντεο: Ευδοκία Μύτιλη

Καλύτερη είναι η εικόνα στα Βίλια, όπου το μέτωπο της φωτιάς που συνεχίζει να καίει, για τέταρτη νύχτα, έχει οριοθετηθεί, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη υπό πλήρη έλεγχο, σύμφωνα και με την τελευταία ενημέρωση.

Κάτοικοι, πυροσβέστες και εθελοντές καταβάλλουν και απόψε υπεράνθρωπες και ηρωικές προσπάθειες, προκειμένου να κατασβεστεί η φωτιά, που έχει καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους αλλά και περιουσίες.

Όπως σημείωσε ο κ.Χρυσοχοΐδης, από την πρώτη στιγμή εκτελείται ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που εξελίσσεται συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψιν το δύσβατο του εδάφους, την απουσία οδικού δικτύου, το συμπαγές δάσος, τις υψηλές θερμοκρασίες, την απόλυτη ξηρασία και τις συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης του ανέμου στην περιοχή.

Κατά την ενημέρωση, έγινε γνωστό ότι σήμερα Πέμπτη, 19 Αυγούστου, επιχείρησαν στη φωτιά στα Βίλια 33 εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200, ενώ τις προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών συνέδραμαν και πεζοφόρα από τη Ρουμανία.

«Η κινητοποίηση συνεχίζει να είναι μεγάλη με όλα τα διαθέσιμα εναέρια και επίγεια μέσα», συμπλήρωσε, κάνοντας ειδική αναφορά στους πυροσβέστες, τους πιλότους καθώς και στο προσωπικό που συνδράμει στη μάχη και τους εθελοντές.

«Ευχαριστούμε για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και την αυτοθυσία που επιδεικνύουν κάθε μέρα εδώ και εβδομάδες. Έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη και την ευγνωμοσύνη μας. Δεν περισσεύει κανείς», είπε. Ακόμη, ευχαρίστησε εκ μέρους όλων τους πυροσβέστες που έχουν έρθει στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Ολονύχτιες περιπολίες Στρατού - Aστυνομίας για πρόληψη πυρκαγιών: 53 συλλήψεις σε 15 μέρες

Σε περιπολία όλο το βράδυ θα βρίσκονται στρατός και αστυνομία σε περιοχές όπου είναι επίφοβο να ξεσπάσουν πυρκαγιές, σε όλη τη χώρα.

Μεικτά και αμιγή περίπολα από στελέχη όλων των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) και αστυνομικούς θα κινούνται από σήμερα, και τουλάχιστον για 7 ημέρες ακόμη, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, αλλά και όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με φάρους, σειρήνες και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Οι περιπολίες έχουν οργανωθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από απόψε το βράδυ θα πραγματοποιούνται πανελλαδικά (ηπειρωτική χώρα και νησιά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 3 Αυγούστου μέχρι σήμερα η Αστυνομία έχει προχωρήσει 25 συλλήψεις και 188 προσαγωγές για εμπρησμό.

Αντίστοιχα, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 28 συλλήψεις για 24 περιπτώσεις πυρκαγιών.

Από τους συλληφθέντες από την Πυροσβεστική, οι 13 κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση και οι 3 για εμπρησμό κατ εξακολούθηση.

Στη μία περίπτωση επιβλήθηκε ήδη ποινή 5 ετών χωρίς αναστολή, σε άλλη μία επιβλήθηκε 2 χρόνια φυλάκιση και σε μία ακόμη 18 μήνες με αναστολή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιές στον Θεολόγο - Ανατροπή: «Δεν έχω κάνει εγώ τους εμπρησμούς», λέει ο 14χρονος